facebook
twitter

Икономика

ЕК: България не е събрала 625 млн. евро ДДС през 2017 г.

Ефективната ставка на косвения налог у нас е 14.1% - една от най-високите в ЕС
1137
 Илияна Кирилова
Увеличението на данъчните постъпления се дължи основно на по-голямото потребление на домакинствата.

През 2017 г. България е пропуснала да събере ДДС за 625 милиона евро, което е с 22 млн. евро повече в сравнение с предходната година. Това показва доклад на Европейската комисия за събираемостта на косвения данък, публикуван в четвъртък. Данните се разминават сериозно с хвалбите на българските управляващи за добрата работа на приходната агенция.

Според доклада дължимият през 2017 г. ДДС у нас е бил на стойност 5.289 млрд. евро, а делът на несъбрания налог е 11.8%. По този показател страната ни е малко над средното за ЕС ниво от 11.2%. С разликата между дължимия и събрания ДДС, т.нар. VAT GAP, се измерва ефективността на мерките във всяка държава за прилагане и спазване на правилата, като по този начин се прави оценка на пропуснатите приходи заради данъчни измами, избягване на данъци, несъстоятелност, финансова неплатежоспособност и погрешно определяне на размера на дължимия данък, пояснява комисията.

Общо държавите в ЕС през 2017 г. не са събрали 137 млрд. евро приходи от данъка върху добавената стойност. В сравнение с предишни години разликата между дължимия и събрания косвен налог е по-малка с 8 милиарда евро, но все още е значителна, се посочва в съобщението на комисията. Това показва нуждата от промяна на правилата и от повишено сътрудничество между държавите в ЕС - нещо, за което се настоява от дълго време.

Въпреки че за България се отчита увеличение на несъбрания данък като абсолютна сума през 2017 г., то делът му спрямо дължимия косвен налог намалява в сравнение с предходната година. Причината са по-големите данъчни постъпления в резултат на икономическия растеж от 3.8% и засиленото потребление на домакинствата.

Комисията публикува и данни за ефективната ставка по ДДС в страните от ЕС. За 2017 г. за България тя е изчислена на 14.1% (при реални 20%), което спрямо повечето държави в ЕС е много високо ниво. С по-голяма ефективна ставка по ДДС от нашата страна са само три държави - Дания, Хърватия и Унгария. Всъщност този процент на средната ефективна ставка се дължи основно на намаления налог за туристическите услуги, продавани в чужбина, който е 9 на сто.

Според доклада несъбраните приходи от ДДС като процент от дължимите са намалели в 25 държави и са се увеличили в три. Най-голямата разлика между дължимия и събрания ДДС е отчетена в Румъния - 36 на сто несъбрани приходи от ДДС за 2017 г. Следват Гърция (34 на сто) и Литва (25 на сто). Най-малка е разликата в Швеция, Люксембург и Кипър, където несъбраните приходи от ДДС са средно един процент. В абсолютно изражение като сума най-голямата разлика между дължимия и събрания ДДС е отчетена в Италия - 33.5 млрд. евро.

„Благоприятният икономически климат и някои въведени от ЕС краткосрочни политически решения спомогнаха за намаляването през 2017 г. на разликата между дължимия и събрания ДДС. За да постигнем по-осезаеми резултати обаче, е необходима задълбочена реформа на системата на ДДС, която да я укрепи още повече срещу измамите. В тази връзка поддържаме предложенията си за въвеждане на окончателна и благоприятна за деловите среди система на ДДС. Държавите членки не могат да бездействат, докато губят милиарди поради незаконни верижни измами с ДДС и несъгласуваност в системата“, коментира по повод на доклада комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

 

Все още няма коментари

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3141 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

2948 10
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

1893 3

Влез или се регистрирай за да коментираш