Медия без
политическа реклама

С две години забавяне първите договори по плана за възстановяване са факт

780 проекта за технологична модернизация ще получат 196 млн. лв.

13 Апр. 2023

Министерството на иновациите и растежа (МИР) се похвали със сключени първи 780 договора по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са по процедурата „Технологична модернизация", като одобрените за финансиране кандидати ще получат общо 196 363 435 лв.

Така фирмите получават реален достъп до европейските средства за възстановяване с почти две години закъснение. Националният план за България трябваше да бъде одобрен от Брюксел  през 2022 г., но трябваше да е факт 2021 г., тоест се забави. 

Средствата по процедурата "Технологична модернизация" ще бъдат използвани от микро-, малки и средни предприятия от цялата страна за закупуване на машини, съоръжения, оборудване и специализиран софтуер, с които да повишат ефективността на производствените си процеси. 

Процедурата беше насочена предимно към производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими бяха още предприятия, които се занимават със събиране на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научноизследователска и развойна дейност.

Заради голямата забавяне кандидатите имаха възможност да пристъпят към изпълнение на дейностите по проектите си, свързани с избор на изпълнител, още след подаване на предложенията си за инвестиция и преди сключване на договорите. Кандидатите със сключени договори, които са се възползвали от посочената възможност, вече могат да започнат с изпълнение на планираните от тях дейности по доставка на предвидените за закупуване в проектите им активи, уточняват от Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР.

От там информират, че продължава поетапното сключване на договорите и с останалите одобрени за финансиране кандидати, които са доказали, че отговарят на изискванията за получаване на евросредства.

Министерството на иновациите и растежа осигури допълнително над 32 млн. лв., за да може повече от класираните фирми в страната да получат подкрепа. Така, общият бюджет на мярката в подкрепа на бизнеса става от 260 млн. лв. – над 292 млн. лв.

Още по темата