facebook
twitter

Икономика

Даренията на храна са се сринали с 50% въпреки отпадането на ДДС

Задължителното маркиране на продуктите е излишно и трябва да се премахне, твърди бизнесът
485
Българска хранителна банка успява да спаси малка част от изхвърлените 670 тона храна всяка година.

С 50% са намалели дарените количества храна през последните две години въпреки премахването на ДДС, което се смяташе за основен проблем пред даренията. Сега обаче затруднението е предизвиквано от задължителното маркиране на продуктите със специален стикер, който указва, че те са дарение. Това съобщиха от Българска хранителна банка - единствената за момента организация в страната, която събира, складира и раздава дарени продукти с кратък срок на годност. 
Маркировката бе въведена през 2017 г., когато отпадна начисляването на ДДС върху даренията за хранителни банки. Премахването на налога обаче не е стимулирало производители и търговци да предоставят безвъзмездно излишната храна, защото облепянето със специални стикери се е оказало още по-голяма спънка. Маркировката бе въведена като застраховка срещу злоупотреби с дарения и ощетяване на хазната.
През 2018 г. са дарени 150 тона храна, докато през 2017 г. количествата бяха 200 тона, а през 2016 г., когато все още действаше режим на ДДС - 290 тона, съобщи пред "Блумбърг тв"  Цанка Миланова, директор на Българска хранителна банка.  

Още при приемането на законовата разпоредба за задължително маркиране на храната е било ясно, че това ще отблъсне бизнеса. "Излишната храна е логистична пречка за всяка фирма и тя се стреми колкото може по-бързо да освободи склада от нея. Маркирането обаче нарушава производствения процес, налага се опаковките да бъдат разрушавани и всеки единичен продукт да бъде облепен, а после наново пакетиран. Това е допълнителен финансов ресурс и логистичен проблем за фирмите", обясни Миланова. За да избегнат това препятствие, част от фирмите и през 2018 г. са продължили да правят даренията си със заплащане на ДДС върху храната, каза Миланова. 

В момента се подготвя нов закон за храните и редица браншови и работодателски организации настояват маркирането да отпадне. "Българска хранителна банка е доказала, че може да осигури безупречна прозрачност и проследимост на храната. Не допускаме никакви злоупотреби", уверява Миланова.

Годишно в България се унищожава около 670 тона нереализирана в търговската мрежа и в заведенията храна. Малка част от нея бива "спасена" и предоставена на нуждаещи се.

 

ЧУЖД ОПИТ

Веригите супермаркети в Чехия трябва да продължат да предоставят на хранителните банки безплатно непродадените стоки. Конституционният съд отхвърли жалба от група сенатори, които твърдяха, че тази практика е форма на данъчно облагане и е в тежест на бизнеса. Съгласно чешкото законодателство търговците на хранителни стоки в Чехия, чиито обекти са разположени на площ над 400 кв. м, трябва да предават безплатно непродадените хранителни стоки на мрежата от хранителни банки в страната, които след това ги разпределят на нуждаещите се. До 10 млн. чешки крони са глобите, които могат да бъдат наложени за неспазването на закона. В мотивите на съда пише, че законът е част от международните усилия за борба с разпиляването на храни, намаляването на отпадъците и подпомагането на социално слабите.

 

Все още няма коментари

Още

Задават се нови тапи и по магистрала "Хемус"

25.03.2019

379
Според чешко издание "Еврохолд" е кандидат за българските активи на ЧЕЗ

25.03.2019

1660 9
Български превозвачи обмислят да блокират Страсбург

23.03.2019

1207 9

Влез или се регистрирай за да коментираш

×