Медия без
политическа реклама

"Данък паспорт" за блоковете още не е отменен

Цялата схема за техническите досиета на старите гради трябва да се промени, настоя омбудсманът в писмо до строителното министерство

Илияна Кирилова
За новопостроените и за санираните сгради задължително се издава технически паспорт.

Срокът, в който всяка сграда в България трябва да се снабди с т.нар. технически паспорт, все още е 31 декември 2022 г.  В последните си дни кабинетът Борисов се усети, че  се задава огромен огромен скандал, и строителното министерство пусна проект за промяна, който предвижда удължаване на срока с две години - т.е. до края на 2024 г. Но проектът е на фаза обществено обсъждане и отсрочката все още не е приета. 

Задължителните технически паспорти на сградите, които напоследък силно разтревожиха населението, внезапно се превърнаха в оръжие в предизборната битка.

 Големият проблем обаче не е във времето, а е в тотално сбърканата "концепция" за задължителните паспорти, която стоварва всички разходи на собствениците на сградите (и жилищни, и други), при положение че обследването и съставянето на техническо досие е сложно и скъпо начинание.  За това алармира омбудсманът Диана Ковачева в писмо до служебния министър на регионалното развитие  Виолета Комитова. Това е поредна остра критика срещу досегашното управление, което в продължение на много години не потърси и не намери решение на проблемите, особено остри за старите панелни блокове от времето на соца, за които документацията масово липсва. 

 

Наредбата за техническите паспорти бе приета през далечната 2006 г.  От 2007 г.  всички нови строежи, които се въвеждат в експлоатация, са снабдени с такива досиета, а за останалите бе определен "гратисен период", в който изпълнят изискванията. Оттогава вече четири пъти крайният срок се удължава поради очевидната невъзможност да бъде спазен (и по финансови, и по технически причини) и вероятно ще последва пето отлагане. През цялото време държавата нито веднъж не направи поне информационна кампания, за да осведоми гражданите защо се налага да се правят такива досиета. И не чу основния упрек - че намери 2 млрд. лева за за т. нар. "безплатно" саниране на по-малко от 2000 панелки,  а не отпуска и лев за паспортизация.

Доц. д-р Диана Ковачева ще е новият омбудсман - Последни Новини от DNES.BGСтоварването на разходите за технически паспорти изцяло на гражданите е погрешно  - трябва да има финансиране от държавния бюджет или чрез други финансови механизми, посочва в писмото си Диана Ковачева. Тя цитира официални данни, според към момента едва 0.39% от регистрираните съществуващи и нови сгради имат изготвени "досиета".  

Обществената защитничка смята, че след като санирането остава "приоритет" и пари за него има  - както се вижда от националната стратегия за обновяване на сградния фонд до 2050 г. , редно е да се предвиди перо за финансиране и на техническите мерки за конструктивна устойчивост и безопасност на сградите, в това число и за изготвяне на паспорти.

„Неколкократното отлагане на срокове е показателно за системен проблем, очевидно трябва да се търсят работещи решения“, подчертава омбудсманът.

 

Ключови думи:

технически паспорти