facebook
twitter

Икономика

Цените на жилищата растат и заради бюрокрацията

Строителни предприемачи предлагат обособяване на райони от тип "град в града"
1702
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Строителните предприемачи заявиха, че административните пречки спъват работата им и в крайна сметка това се отразява на цената на жилищата. На снимката (от ляво на дясно) Красимир Шалев, член на УС, Георги Шопов, председател на НАСП, Асен Чавдаров, член на УС, Ивайло Митев, член на УС, Бойко Калчунков, член на НАСП.

Мудната организация и бездействието на българската администрация затрудняват значително бизнеса и реализирането на нови проекти. От това се оплакаха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) на пресконференция в четвъртък. Освен пречките пред инвеститорите напрежение се създава и за обикновените граждани. Според председателя на асоциацията Георги Шопов заради административните затруднения новите жилища в София са по-малко от необходимото. Този факт заедно със силното търсене води и до сключване на сделки на по-високи цени.

Нелепи са и оправданията на администрацията за забавянето от тяхна страна. Обясненията били от типа "колежката е болна", казаха от асоциацията. В резултат нужните разрешения за започването и завършването на строежа се точат неоправдано във времето. Заради подобно безхаберие изграждането на една жилищна сграда от проекта до влизането на живеещите у нас отнемало по 5-10 години, докато в развитите страни този срок е около две-три години.

Peшeниe на проблемите с администрацията според предприемачи е да се въведе принципът на мълчаливото съгласие. Така чиновниците ще имат срок за отговор, но ако го изпуснат, се приема, че администрацията е дала своето съгласие.

Пример за друг произвол, твърдят от асоциацията, са частните терени, чието предназначение се променя например от строителство за озеленяване. Държавата или общината нямат срок, в който да отчуждят терена. В същото време собственикът не може да го загради, но е длъжен да плаща доста солена такса смет, която е от 3 до 9 хиляди лв. годишно, т.е. трупат се допълнителни разходи. С годините теренът запустява и се ползва за паркиране, вместо да се превърне в градинка в квартала.

Наложително е да се приеме нов Общ устройствен план (ОУП) на София, казват от асоциацията. Това би трябвало да стане до 2020 г., а заложените параметри да са с визия поне за следващите 15-20 години. В новия план трябва да се премахне разделението между "спални" и бизнес зони, изтъкват членовете на асоциацията. Идеята е да се обособят райони от типа "град в града", като се открива възможност за работа и живеене в рамките на едно място или се обособят зони със смесено предназначение. Световната практика сочи, че именно това е едно от решенията за намаляване на трафика между градските райони и за подобряване на транспортните връзки.

ПЕРСПЕКТИВА

Като друг проблем бе откроено хаотичното развитие на някои квартали - скъпи сгради се строят в необлагородени места, без каквато и да било инфраструктура. Заради това асоциацията настоява бъдещият ОУП-София да даде ясни срокове, в които общината планира да развива инфраструктурата на отделните райони, за да се избегне грешката строителството на жилища да изпревари с години благоустройството.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цвета Караянчева: България желае да продължи с проекта „Белене“

25.06.2019

1583 12
Роумингът за страните от Западните Балкани ще поевтинее от 1 юли

25.06.2019

1207 7
Азербайджан очаква да свърже газовата си система с хъба “Балкан”

24.06.2019

1254 8

Коментари

fractal

Трябва да се строят села с етнографска архитектура от вида Вароша Етъра Стария Пловдив и съвременна инфраструктура и мултимедийна свързаност и желаещите да ходят да живеят в такива новопостроени села 

sega_reader

Населението намалява, а строителството се увеличава !?!?!?

Празни жилища има безброй, хората са на работа или в софия или в чужбина, а те стоят заключени.

В същото време едни "предприемачи" перат мръсни пари като ги влагат в ново строителство !?!?

А старият сграден фонд, който стои заключен ?

Парите, които са откраднати от нас или не са ни дадени като заплати и са останали в "работодателя" в крайна сметка се озовават в ново строителство, вложени на сигурно.

LEFT

Юнак до юнака...това са нашите предприемачи.Винаги друг е виновен за вашите неблагополучия. Нали вие се биете за терени. Ако ви е изгодно ще подкопаете основите на съседна сграда и ни лук яли, ни лук мирисали. За едно сте прави - общините да не се помайват, а да завършат градоустройствените планове. И ние гражданите искаме и чакаме това, за да знаем в кой момент, ще ни закрият слънцето и ще загробят поредната тревна площ...

Domi

Нашите предприемачи толкова могат -да строят грозни сгради и да бъдат спекуланти до мозъка на костите си....друго не могат....всъщност това българското понятие за предприемачи ли е?

ГАМЕНЧЕТО

По просто казано предприемачите искат една голяма кочина там където спим да обработват и боклука ни, да пушат заводи и фабрики самите те обаче няма да живеят в тази кочина а само ще я дозастрояват. Затова и Иванчева им пречи-градинки пейки абсурд.

Danibus

Че трябва се подобрият услугите в администрацията, трябва. Въпреки, че тя започна малко по-добре да работи. Ама да се оправдаваш, че предлагаш високи цени заради лошата работа на администрацията си е меко казано екзотично. Примерно едно разрешение за строеж да ти го забавят 1 месец. Друг е въпросът, че в повечето случаи причината е в самият възложител, който не си е окомплектовал  напъно документацията. Това какво общо има с изключително високите цени на предлаганото жилищно строителство.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×