facebook
twitter

Икономика

България е сред първите пет страни в ЕС по ръст на цените

Поскъпването на стоки и услуги остава високо въпреки отчетения рязък спад през ноември и декември
824

В края на миналата година националната статистика отчете рязко забавяне на инфлацията у нас. Въпреки това България остава сред първенците по ръст на потребителските цени в Европейския съюз. Страната ни е на пето място след  Естония, Румъния, Унгария и Латвия, сочат данните на Евростат, оповестени през миналата седмица.

Според публикуваните данни увеличението на цените през декември 2018 г. в България е с 2.3% на годишна база - спрямо декември 2017 г. Националната ни статистика изчисли по-рано този месец, че през миналата година цените на стоките и услугите от потребителската кошница на българите са се вдигнали средно с 2.8%. Очакванията все пак бяха за по-висока годишна инфлация, след като през първите 10 месеца на 2018 г. тя вървеше нагоре и през октомври достигна 5-годишен пик на годишна база от 3.7%. За ноември обаче НСИ отчете отрицателни стойности, а за декември - нулева инфлация. Противоречиви са прогнозите и за тази година. Министерството на финансите очаква 3%, докато БНБ прогнозира забавяне до 2.2%.

Средното годишно увеличение на потребителските цени през декември в Европейския съюз според данните на европейската статистика също се е забавило до 1.7% спрямо 2% през предходния месец и се запазва без промяна от декември 2017 г. В eврозоната инфлацията е 1.6%, като се забавя с темп от 0.3%, спрямо ноември, когато е била 1.9%. Потребителските цени през декември са се понижили с 0.3% и в ЕС.

Лидер по ръст на инфлацията в ЕС е Естония (3.3%). Следват я Румъния (3%), Унгария (2.8%) и Латвия (2.5%) след които се нарежда нашата страна. Швеция и Белгия отчитат ръст от 2.2%. Най-малко поскъпват стоките и услугите в Гърция и Португалия - с 0.6%, както и в Дания - 0.7%.

Най-голямо влияние върху растежа на цените в еврозоната имат услугите, енергията, храните, алкохолът и тютюневите изделия, сочат още данните на Евростат.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Тесла" ще прави завод за 2 млрд. долара в Шанхай

19.10.2019

1132 5
"Юнайтед груп" е пред сделка за "Виваком"

18.10.2019

3463 8
БНБ пуска нова 50-левова банкнота

18.10.2019

1666 8

Коментари

pbdan

Ама може ли в нещо лошо да не сме първи и за хубавото да сме последни!

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Ръсат в икономиката винаги е ръст и в цените.

https://iconomicabg.blogspot.com

kempes

Ама на вас и таблички ли ви се гледат ?

Не ви ли стига телевизора, я сутринта Цветанът как хубаво обясни, че сме напред в развитието.

Но забрави да конкретизира кои точно "ние" сме напред, може би имаше предвид той, Баце и вся остольная герберасткая сволоч.

Paco Pacov

И сред първите тве, по емиграция. Дали има връзка?

https://iconomicabg.blogspot.com

Влез или се регистрирай за да коментираш

×