Quantcast
България е единствена в ЕС с минимална заплата под 400 евро | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

България е единствена в ЕС с минимална заплата под 400 евро

2 653
 Снимка: Архив

На фона на претенциите да влизаме в еврозоната и роптанията на бизнеса минималната заплата в България остава срамно по-ниска спрямо другите държави в ЕС, които определят минимално възнаграждение. Най-ниската заплата у нас е не просто на дъното в съюза, но един и половина пъти по-ниска от тази в Латвия, която е предпоследна. Страната ни е единствената с минимално възнаграждение под 400 евро. Това показва статистика на Евростат към януари 2019 г. Тя обхваща 22 от 28-те членки на съюза, тъй като Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция не определят минимална заплата.

От тази година минималната заплата у нас е 560 лв. (286 евро). Ударното увеличение на най-ниското възнаграждение се критикува остро от бизнеса, освен това заради икономически и демографски особености на някои райони като Видин например е опасно близо до средните заплати. Това обаче не променя факта, че България в голямата си част остава безнадеждно далеч от европейските стандарти на живот.

Осем държави, главно в източната част на ЕС, имат минимално възнаграждение между 400 и 600 евро, посочват европейските статистици. В Латвия минималната заплата е 430 евро, Румъния е пред нея с 446 евро, в Унгария най-ниското възнаграждение е 464 евро, в Хърватия - 506 евро, в Чехия - 519 евро, в Словакия - 520 евро, в Полша - 523 евро, в Естония - 540, а в Литва - 555 евро.

Пет членки от южните части на съюза са в следващата доходна група - с минимална заплата между 650 и около 1000 евро. В Гърция най-ниското възнаграждение е 684 евро, в Португалия - 700, в Малта - 762, в Словения - 887, а в Испания - 1050 евро. В другите седем държави, всичките в Западна и Северна Европа, минималното възнаграждение е над 1450 евро. В тази група са Великобритания (1453 евро), Франция (1521), Германия (1557), Белгия (1594), Холандия (1616), Ирландия (1656) и Люксембург (2071).

ОТВЪД ОКЕАНА

За сравнение Евростат посочва и федералната минимална заплата в САЩ - 1098 евро.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3718 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

4112 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

2190 3

Коментари

mehudi

а защо вообще трябва да има минимална заплата?

 

и ако направят под натиск на синдикатите минималната заплата €1000, ще цъфнем и ще вържем ?

 

смешно

БГ Трън

Добре е , че има минимална заплата.Защото държавата заплаща минимална заплата в някои свои институции за определени позиции , независимо от сложността и  натовареността и в случай, че няма такава вероятно ще заплаща още по-малко.

sega_reader

"България е единствена в ЕС с минимална заплата под 400 евро" и с управляващи милиардери в зелено.

Страхотна комбинация, долу плебеи, които не могат да си плащат сметките, а горе свръхбогати л*йнари.

Paco Pacov

Значи е време за повишаване. 

https://iconomicabg.blogspot.com

ONOGUNDUR

Защо не си върнем официално робството като практика! Тогава и минимална заплата няма да е необходимо да се плаща, за пенсии и здравни осогуровки няма да се мисли. Българските червени бизнесмени ще си осъществят мечтата! В древна Атина като република е имало демокрация само за малка част, включваща свободните атиняни, другите - т.н. илоти, жените и чужденците нямат права! Е такава демокрация ни трюбва!

Augereau

Минималната заплата в евро не значи нищо. 

Въпросът е какво можеш да си купиш с нея. Не че ако гледаме покупателната способност, класацията ще се промени особено, но разликите с другите страни няма да бъдат толкова стряскащи. 

Който се интересува да си цъкне таблицата по PPP и да гледа:

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country

 

Тогава се вижда, че най-нископлатените работещи българи получават едва 2 пъти по-малко от германци и французи, горе-долу колкото естонци, латвиици и португалци и близо 2 пъти повече от руснаците.  Който не вярва на уикито, да се рови в източниците. Аз съм се ровил достатъчно. 

JKMM
снимка на JKMM

Вт., 05/02/2019 - 12:53

Augereau

Минималната заплата в евро не значи нищо. 

 

Минималната и особено средната заплата в евро значи всичко в случаите, когато българин отиде на екскурзия, почивка или да учи в Западна Европа/САЩ; когато работи там и спестява, но харчи/ще харчи тези спестявания в България; също и когато западноевропеец/американец дойде в България  на екскурзия, почивка или да учи тук. Тези случаи съвсем не са малко, а като добавим към тях факта, че и по паритет на покупателната способност сме на опашката става ясно защо вече толкова години кръводаряваме Запада с най-ценния си човешки капитал. Другият печеливш от ситуацията бяха българските работодатели, само че на тях - за разлика от Запада - тази печалба вече им излиза през носа. Струва ми се, че в случая това са отговорите на въпросите "Cui bono? Cui prodest?".

Другият интересен въпрос е защо точно България беше поставена в това положение. Логичните отговори ми изглеждат два - заради традиционното българско русофилство (каквото няма никъде в Европа, с изключение може би на Сърбия) и защото сме в периферията на ЕС.

Но ще ми бъде интересно да видя и други.

sega_reader

Минималната РЗ не се ли определя от американското посолство ?

Само питам.

Pstr

Нормално, като вече 30 години във властта се редуват само кадри от горния и долния ешелон на БКП. 

Влез или се регистрирай за да коментираш