Quantcast
Близо 5 млн. лв. в аванс е получила "Джи Пи груп" за ремонта на "Графа" | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Близо 5 млн. лв. в аванс е получила "Джи Пи груп" за ремонта на "Графа"

Фандъкова налагала контрол на контрола, защото никога нямала доверие на изпълнителите
1 287
 Илияна Кирилова

За ремонта на "Граф Игнатиев" Столичната община е платила на изпълнителя му "Джи Пи груп" към момента 4.8 млн. лв. Сумата е аванс по договора със строителя, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. "Изпълнителят досега е получил само аванс, защото няма приключил нито един обект и не е актувана нито една дейност", заяви тя в отговор на критики на общинските съветници от БСП относно действията на общината. 

Заседанието на СОС започна с остри критики на опозицията към ремонтите в София и в частност проекта за обновяването на ул. "Граф Игнатиев". От "Група 5" продължиха да настояват за оставката на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и заявиха, че ако кметът Йорданка Фандъкова не му я поиска, ще държат нея отговорна за калпавите ремонти в столицата. От БСП пък обвиниха кметицата, че иска контрол на контрола, вместо своевременно да се поправят грешките на строителите, както и че не дава отчет за свършеното досега на "Графа".

"За съжаление, отново чух политически внушения, манипулации, включително и откровени лъжи по повод изпълнението на най-тежкия инвестиционен проект досега в града ни през последните години. Аз лично няма да вляза в този тон. Не съм в политическа кампания, а в активен работен процес и ще продължа да работя и да бъда безкомпромисна към изпълнението на всеки един от проектите", защити се Фандъкова. Тя напомни, че проектът за "Графа" е започнал преди 5 години с публичен архитектурен конкурс, а след това с публичен конкурс за избор на изпълнител. По думите й до ден днешен всички документи - договори, протоколи, сертификати, са публични и се изумява как съветници, които са били запознати с всичко това, са одобрили проекта в предишния си мандат, но сега не го одобряват. Можела обаче да приеме изненадата на гражданите, тъй като не били длъжни да следят за процеса по подготовка и изпълнение.

Обвиненията на Фандъкова не са състоятелни, тъй като никъде в известната на обществото документация нямаше визуализация и информация за плочите на "Св. Седмочисленици", които изненадаха неприятно хората. Милка Христова от БСП е категорична, че избраният десен не е същият като този в проекта. На въпрос не трябва ли възложителят на ремонта - Столичната община, да запознае обществото с точния вид на настилката, Малина Едрева от ГЕРБ заяви, че "Визуализацията е направена, явно е въпрос на недостатъчна комуникация и има пропуск в това отношение, след като задаваме тези въпроси и се изненадваме".

Общинските съветници от БСП обърнаха специално внимание и на контрола на контрола, който Фандъкова заяви, че вече е поискан от екип на УАСГ (експертите  му трябва да изследват качеството на материалите и изпълнението на ремонта на "Графа"). "Дължим на гражданите един външен одит на изпълнението, както, разбира се, и на материалите. Много спекулации имаше по повод материалите, вече мисля, че всички се убедиха, защото се направиха какви ли не проверки, включително от нас, защото аз никога нямам доверие на изпълнителите и предпочитам да правим всякакви проверки, че материалите, с които се работи на обекта, са производство на едни от най-добрите производители", заяви кметът. 

"По коя нормативна уредба г-жа Фандъкова измисли контрола на контрола? Тъй като съгласно Закона за устройство на територията контролът върху инвестиционния процес се осъществява от надзорна фирма. Ние имаме такава, на която ще платим малко повече от милион. Сега изведнъж се появява някаква институция, наречена контрол на контрола. Остава въпросът за законността на решенията на този контрол на контрола, тъй като органът, който може да санкционира изпълнителя по договор в момента е възложителят, проектантът и надзорникът. Извинявайте, но изпълнителят изобщо не е длъжен да се съобрази с контрола на контрола, защото той не фигурира нито в законодателството, нито в договора като страна", коментира Милка Христова крилатата фраза на кметицата от последните дни.

На въпрос кой ще плати за двойния контрол Малина Едрева увери, че това няма да струва нищо на столичани. "Има достатъчно голяма критична маса в града ни - хора, които работим за града, без да е необходимо да се заплаща, и тук е въпрос на обществен ангажимент. Така че не всичко минава през пари, очевидно това касае и в голяма степен и ремонтите, няма ремонти без пари. Ако голям е интересът към парите, всичко е преминало през съответните процедури и законосъобразните срокове. Това е обществен съвет, който поема ангажимента да работи в името на града. Творческият съвет на столична програма "Култура" се събира поне веднъж месечно абсолютно безвъзмездно. Това е въпрос на чест за работа за града", каза тя.

В опит да тушират напрежението в залата управляващите все пак благоволиха да дават на две седмици отчет за напредъка на ремонта на емблематичната улица. Това ще става в комисията за архитектура и градоустройство.

ОТЧЕТ

Консорциумът, който надзирава изпълнението на ремонта на "Граф Игнатиев", е бил санкциониран със 100 хил. лв. след три констативни протокола, че не връща изпълнителя да поправи калпавата си работа на даден участък. По думите на Фандъкова принцип на надзорните фирми е да чакат да се извърши изпълнението и след това да правят забележки по него. "Те наблюдават, следят, оформят документация, когато изпълнителят е готов за приемане на обекта, надзорната фирма минава, съставя протокол, след което се започва един процес за отстраняване на тези бележки и дефекти, който се влачи във времето", каза тя.

Все още няма коментари

Още

Кабинетът прие тарифата за тол таксите

18.12.2019

3560 3
До 250 лева ще е данъкът за стая, наемана от туристи през интернет

18.12.2019

3853 11
КФН отне лиценза на застрахователна компания "Юроамерикан"

17.12.2019

2109 3

Влез или се регистрирай за да коментираш