facebook
twitter

Икономика

Банкери предупредиха: Идва краят на ниските лихви

Поскъпването на кредитите се очаква на стъпки с по 0.25% в продължение на две-три години
1375
Илияна Кирилова
Банките трябва да подготвят клиентите си за вдигането на лихвите, посъветваха наскоро подуправителят на БНБ Калин Христов (вляво) и председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов на конференция "Банките и бизнесът.

Краят на ниските лихви по кредитите идва. Колкото и незначително да е поскъпването, всички трябва да го имат предвид и отсега да си правят разчети за по-високи плащания. 
Това предупредиха вчера банкери навръх професионалния си празник - Никулден. Те отбелязаха също така, че трябва да сме готови за забавяне на икономиката, което ще се отрази и на доходите ни. 
Вдигането на лихвите обаче не се очаква в следващите шест месеца. "Европейската централна банка вече обяви, че лихвеният растеж ще започне през втората половина на 2019 г., когато ще се пренесе и при нас", обясни вчера пред Би Ти Ви председателят на Асоциацията на банките в България и шеф на ОББ Петър Андронов. Той поясни, че вероятно ЕЦБ ще следва плавния преход за корекция на лихвените нива, който Федералният резерв на САЩ вече е започнал от втората половина на 2015 г. Оттогава Фед на осем стъпки е увеличил лихвата с по 0.25%, което е довело до вдигане на нивото от 0 на 2%.
Така в България може да се очаква поскъпване на кредитите с около 2 пункта в следващите две-три години. В момента те са на исторически ниски нива - средно 3.26% по ипотечните заеми и 8.6% по потребителските, по данни на БНБ.
"Едва ли ще има драматично увеличение върху лихвите по кредитите през следващата година. Те ще са в абсолютно поносими нива, но все пак нека да не теглим кредити на ръба на възможностите си“, предупреди и шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Вдигането на лихвите все пак е добра новина за спестяванията, защото най-сетне нулевата доходност по депозитите ще се замени с положителни стойности, казаха банкерите. Те са категорични, че банковата ни система е в най-доброто си състояние за последните десет години. "Печалбите на банките растат, към момента българите държат малко над 76 млрд. лева в банковия сектор. Това, че продължават да държат основната част от спестяванията си в банки, не означава, че не инвестират - потребителската и инвестиционната активност на българите днес е най-висока", коментира още Андронов.
Банкерите коментираха и предстоящите проверки на качеството на активите на български трезори във връзка с присъединяването ни към Единния банков надзор на ЕС и чакалнята за еврозоната. "Това е стандартна процедура на ЕЦБ, тя има нужда да се запознае и да постави своята независима оценка на банковия сектор у нас, така че да знае какво ще контролира в бъдеще", поясни Андронов. Резултатите от този преглед ще бъдат съобщени през юни - юли идната година.
Според Левон Хампарцумян печалбата на банките расте, защото икономиката на България расте вече няколко години с 3% до 4%. Както писа в."Сега", за десетте месеца на годината печалбата на банките е скочила с 38% и достига 1.378 млрд. лв., почти колкото през най-добрата година преди кризата - 2008-а. Тогава обаче лихвените нива бяха по-високи от сегашните - през декември 2008 г. средногодишният лихвен процент по кредитите на домакинствата бе 10%, а по новоотпуснатите заеми - 9.8%. Лихвите по депозитите пък бяха средно 5%.

ОКРУПНЯВАНЕ
Банкерите коментираха и окрупняването на търговските банки у нас, започнало миналата година и продължило през тази. "Това би трябвало да доведе до по-голяма ефективност. Въпросът обаче дали по-малкият брой играчи ще са по-оптимални за потребителя остава отворен", заяви Илиан Георгиев, член на УС и главен изпълнителен директор на БАКБ.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Пощенска банка" финализира сделката за "Банка Пиреос"

15.06.2019

967 2
Главен съветник на Ердоган: Шансовете ни за Фолксваген нарастват

14.06.2019

3548 50
НСИ измери 3.5% годишна инфлация

14.06.2019

329 3

Коментари

генек

И поредно начало на дебелото дране...

----------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

kempes

А кога ще дойде краят на ... банкерите ? Или да не чакаме от умрял писмо.

Гларyс

Ще им дойде краят, когато отскубнем преялите кърлежи от болното куче на икономиката ни...

Трябва да има независима платежна система от банките, която да е държавна и да е винаги достъпна. И таксите за ползването и да са нормални, а не кожодерски като сега. А банките да се конкурират с нея и да раздават кредити, щом искат. Всъщност вече би трябвало като граждани на ЕС да можем да си отворим сметка в коя да е банка в съюза и да ползваме нейните условия. Мисля, че отпадна регионалното ограничение за ползване на онлайн услугите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×