facebook
twitter

Икономика

АПИ се оправда със Световната банка за скандалните 7% за посредниците

Продължава да не е ясно защо трябва да има национален доставчик за винетките
1756
БГНЕС
Олег Асенов

Пътната агенция най-сетне проговори и призна, че плаща по 7% на фирмите, които й посредничат в събирането на пътните такси - т.нар. електронни винетки. Но отново не даде обяснение защо е предоставила изключителни права на дребната частна фирма ИТС ("Интелигентни трафик системи"), която провъзгласи за "национален доставчик".

Седемте процента били необходими на фирмите посредници, за да се свържат с електронната тол система, обясни проф. Олег Асенов от отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“ към тол звеното вчера пред Нова тв. Той посочи, че около 60% от продажбите на винетките се извършват чрез каналите на националния доставчик "Интелигентни трафик системи" -  "vinetki.bg", бензиностанции, мобилния оператор А1, "Изипей", "Български пощи" и др. Останалите 40% преминават през пунктовете за обслужване на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). 

На въпроса защо е необходим "национален доставчик" Асенов обясни, че целта е "да може да се развие отворена мрежа от обекти, които да са свързани един с друг, а те самите да се свързват с ядрото, което обслужва системата за продажба на винетки". 

Асенов добави, че ако АПИ сама трябва да развие 4000 точки за продажба на винетки, ще са необходими 28 млн. лв. -  по 7 хил. лв. на пункт. Парите от комисионата били необходими за свързване на посредниците с интерфейса на тол системата. "Ако някаква външна система трябва да се свърже с нашия интерфейс, тя трябва да инвестира средства", обясни той. Става дума обаче за еднократна инвестиция, а посредниците събират 7% от всяка продадена винетка, което означава, че те ще спечелят милиони, а парите за ремонти и строителство на пътища ще бъдат по-малко.

Смехотворно прозвуча и оправданието, че възнаграждението на посредниците било съобразено с препоръката на Световната банка комисионата да е "до 7 на сто". Това не обяснява защо пътната агенция се е спряла на "тавана", а не е определила примерно 4 или 5% . 

Чиновникът обясни, че всяка фирма, която отговаря на условията, може да кандидатства за партньор на АПИ. По думите му вече имало интерес и от други фирми. Отново не стана ясно обаче защо  в средата на декември пътната агенция "назначи" фирмата ИТС за национален доставчик и й даде специални права. 

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цвета Караянчева: България желае да продължи с проекта „Белене“

25.06.2019

1614 12
Роумингът за страните от Западните Балкани ще поевтинее от 1 юли

25.06.2019

1247 7
Азербайджан очаква да свърже газовата си система с хъба “Балкан”

24.06.2019

1259 8

Коментари

Forza NATO

Нека да припомня - през 2009та и 2012та, когато винетки се продаваха само на хартия, комисионната беше 4,75 и 4,5 %, съответно.

 

Явно електронността на винетките и продажбите им предопределя по-високата захранка.

 

Или е препоръчано от китайски астролози - процентът да бъде съобразен с годината на прасетата.

ПероВТ

Още по-скандални са премиите от 20% за посредниците при ГО.

Billy-Joe Winchester

Те винаги са били толкова. "Посредник" понякога е лелка, която е продала 5 полици по Нова година.

При АПИ нещата стоят по съвсем друг начин. Винетка така или иначе всеки трябва да си купи и комисионите трябва да са съвсем ниски.

цензура

Упс... някой иска да папка?

 

Пари за Ф-ки ли ще събира "Интелигентни трафик системи"?

 

 СИНЯТА ИДЕЯ БЕШЕ ПРОДАДЕНА СРЕЩУ ЕДНА СИНЯ ЗОНА

 

Оказа се, че случаят се нуждае от допълнително журналистическо разследване, което показа технологията с която се „припечелва“ и ... „алтруизма“ на вицепремиера Цветанов и на местния му подопечен с хранително-вкусово прозвище. Операцията с бариерите в „Слънчев бряг“ АД е част от цената, заплатена от ГЕРБ на клиентелата в СДС за смяната на политическия курс на синята партия. Целият проект е даден за експлоатация и източване, като благодарност за бламирането на Мартин Димитров и в очакване на създаване на някаква форма на бъдеща коалиционна връзка след изборите.

 

.......

 

 

За сметка на дефицита на опит, Станислава Арнаудова се намира в изключително близки отношения със „сивия кардинал“ на „СДС-клиентелисти“ - Борис Марков. Последното е факт, известен и постоянно коментиран от цялата бизнес общност в „Слънчев бряг.

Бизнес лидерката на „ИТС АД“, многократно е заявявала по време на срещи с хотелиери от региона, че ще управлява тази инфраструктура най-малко десет години, а след това ще я приватизира. Последното пряко кореспондира с обещанието на ГЕРБ да ни управляват поне 12 години. Кореспондира и с факта, че братът на Борис Марков е ... ГЕРБ-ов заместник кмет на Бургас ... отговарящ за проблемитте на паркирането. Така че, Станислава Арнаудова се радва на солиден политически гръб, а по общо мнение „ИТС АД“ е основен канал за разплащане на политическите услуги, течащи от „СДС-клиентелисти“ към ГЕРБ.

 

https://news.bg/your-voice/sinyata-ideya-prodadena...

bay Dragan

Пеликани.

ПероВТ

Billy-Joe Winchester

Премиите от 20%  за брокери (посредници) и кумулираните (за няколко длъжности) заплати от по 50-60 000  и нагоре на мениджърите "изяждат" до 40% от парите, предназначени за обезщетения на пострадали при ПТП. В доста държави от ЕС т.нар. присъщи разходи са под 15%. Проблемът е в баланса. Каква е разликата между винетка и ГО - и двете са задължителни. Щеш, не щеш отиваш и плащаш. Брокерите са нужни заради конкуренцията между компаниите, която пък уж трябва да смъква надолу цената на ГО. По един парадоксален начин тъкмо заради тях се получава с 20% по-висока ГО. И днес всички застрахователи реват, че не им стигат парите за обезщетения.  Решението е едно - държавен застраховател (както при т.нар. втори пенсионен стълб), който да внесе истинска конкуренция чрез 20%  по-ниска ГО (без брокери) - плащане чрез картови терминали или интернет банкиране.

ONOGUNDUR

Ако туй е верно явно Сталинка (Кристалина) президентката ни е натискала за 7%! И ама как са го измислили - направо тече мозък! Браво, ашколсун, машаллах, аферим!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×