Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Агромах" си оградила паркинг под мост на магистрала "Струма"

Опасното сметище край Дупница, което пламна преди 10 дни, още не е премахнато

БНР
Паркингът на "Грома Холд", който до 23 август трябва да изчезне.

Вече не минава и ден без илюстрация, че България е разградена държава. Поредният пример е от магистрала "Струма". Теренът под виадукта при благоевградското село Бело поле е превърнат в незаконен паркинг, разкри БНР.  На площадката, заемаща над  10 декара, "домуват" десетки леки и товарни автомобили и тежка пътностроителна техника на известната фирма "Грома Холд" (по-позната с предишното си име "Агромах"). Паркингът, усвоен от "Грома" в разрез с всякакви забрани и ограничения, е грижливо защитен от телена ограда. След разкритията на националното радио председателят на АПИ Георги Терзийски е наредил строителната фирма да освободи терена в срок до 23 август. Площадката, ползвана напълно незаконно и съвсем безплатно от строителната компания, се води изключителна държавна собственост, а настаняването на автотехника с гориво в резервоарите под магистрала е абсолютно забранено, недопустимо и свръхопасно.  

В последните дни валят новини за незаконни сметища и депа за вторични суровини, гробища на гуми и др., разположени в опасна близост до ключови оживени пътни трасета.  Репортаж на "Медиапул" показа ужасяващи криминални бунища под още мостове по "Струма" - край Суходол, при Мало и при Големо Бучино неизвестни извършители трупат тухли, керемиди, дюшеци, кофи, гардероби, пръст, бетон и др. 

Темата гръмна, след като под мост край Дупница - отново по протежението на "Струма", се запалиха незаконно струпани отпадъци. Пожарът повреди тежко моста и се наложи част от магистралата  да бъде затворена за спешен ремонт. Прокуратурата започна разследване, като до момента единственият обвинен е собственикът на боклука, който има фирма за търговия с вторични суровини.

След огнения инцидент край Дупница шефът на АПИ нареди спешно да се инспектират всички мостове и виадукти по магистралите и терените под тях. Оказа се, че медиите виждат повече от пътните чиновници и само за броени дни разкриха още нелегални обекти, разположени в опасно съседство с пътни артерии.

По новия случай - край Бело поле, началникът на пътната агенция е наредил на "Грома холд" незабавно да премести техниката на площадка, с каквато разполага, и да почисти пространството под моста на 87-и километър.

И докато АПИ издава разпореждания и инспектира, медиите разкриват нови безобразия. Повече от седмица след пожара край Дупница тоновете боклуци под моста още не са разчистени, което означава, че всеки момент може отново да лумнат пламъци, съобщи Нова тв. Основната част от боклука са блистери от лекарства. "Тези отпадъци са запалими. Един хвърлен фас или друго невнимание, и може да тръгне пожар”, коментира Луиза Димова от регионалната екоинспекция. Струпаните количества боклуци наистина са огромни, но е зловещо, че никой не бърза да премахне тлеещата опасност под моста. Ще искаме писмено разрешение от прокуратурата дали можем да чистим, защото се води следствието”, обясни пред Нова Крум Милев, зам.-кмет на Дупница.

 

С РАЗМАХ

Самонастанилата се "Грома Холд" е от "клуба на големите" в пътностроителния бранш. Те бе избрана за изпълнител на два участъка от "Струма" - от Кулата до Сандански, в момента изгражда отсечката от Благоевград до Крупник, а освен това е сред кандидатите за най-скъпата част от магистралата - през Кресненското дефиле. Компанията е единствен кандидат за поддръжка на пътищата в Благоевградска област през следващите пет години. Тя е и партньор на държавната фирма "Автомагистрали", на която правителството възложи да построи 134 км от магистрала "Хемус" за 1.34 млрд. лева, отпуснати от бюджета.

 

ВИСЯЩИ ВЪПРОСИ

Очакваме пътната агенция да отговори на следните въпроси: 

1. Защо е "проспала" нелегалния паркинг на "Агромах" - "Грома"?

2. Смята ли да установи кога строителната компания се е самонастанила на терена и колко време го ползва гратис?

3. Ще има ли санкции за фирмата нарушител и какви ще са те?

4. Ще има ли наказани длъжностни лица от държавната администрация?  

5. Ще сезира ли прокуратурата за незаконното ползване на терена?

 

Тонове блистери и други отпадъци създават риск от нов пожар при моста край Дупница.

 

 

Още по темата