facebook
twitter

Икономика

70% от общините още нямат устройствени планове

Парламентът готви поредно отлагане на крайните срокове, което ще остави вратичките за незаконно застрояване
470
Илияна Кирилова
Александър Ненков (ГЕРБ) призна, че някои кметове и общински съвети нарочно бавят приемането на ОУП.

С две години се отлага крайният срок, даден на общините за изготвяне на общи устройствени планове (ОУП). Това предвижда промяна в Закона за устройство на територията, предложена от депутати от ГЕРБ и одобрена от парламента на първо четене вчера. Всичките 265 общини трябваше да имат приети ОУП до 31 декември тази година, а ето, че сега крайната дата се премества и ще е 31 януари 2021 г. Това е трето поред удължаване на срока. Около 70% от общините още са без общи планове, което отваря вратички за застрояване в разрез с правилата и обществения интерес. Което означава, че ще продължат строителните безобразия по морето и в планините в неурбанизирани територии и ще продължат скандалите с частични изменения на подробни устройствени планове в големи градове, които нямат приети ОУП.

Обсъждането защо се е стигнало до огромното забавяне запали искри в пленарната зала. “Основната причина, особено в малките общини, е липсата на средства, защото въвеждането на такава система и в електронен вариант струва доста средства. Примерно за една малка община до 10 000 души - около 120 000 лева“, обяви  Танер Али от ДПС.

“Някой ви е подвел жестоко. В бюджета всяка година има заделени средно около 5 милиона лева към Министерството на регионалното развитие, от които общините могат да се възползват“, контрира Александър Ненков от ГЕРБ.

През 2012 г., когато на власт бе първото правителство на ГЕРБ, бе поставен срок всяка местна власт да придвижи процедурите за приемане на ОУП най-късно до края на 2016 г.  В средата на 2016 г. обаче стана ясно, че едва 12 общини се вместват в срока. Междувременно се разбра, че през 2015 и 2016 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е сключило споразумения със 185 общини за предоставяне на финансова помощ - съответно за 5 и за 4 млн. лева. Подобни суми бяха залагани в бюджета на МРРБ и през следващите години, но и това се оказа недостатъчно да насърчи местните власти да побързат с устройствените планове.

Депутатът Ненков, който е един от вносителите на проекта за ново удължаване на срока, обясни, че има различни обяснения за забавянето. В някои случаи имало оспорване на обществените поръчки за изготвяне на планове, в други обществените обсъждания на плановете се точели много време, в трети съгласувателните процедури с министерствата на културата и на околната среда били прекалено дълги, а имало и обжалвания на екологичните оценки.

Ненков отчете, че има и "субективни" причини за неспазването на сроковете - някои местни управи не могат или просто не желаят да се справят със задачата. Така 33 общини дори не са започнали процедурата за изработване на ОУП. 

Парадоксалното е, че в закона се залагат срокове, но липсват санкции за неспазването им. Това обяснява защо част от местните власти си правят оглушки, не изпълняват задължението си и оставят възможности за строителни безобразия.  

Все още няма коментари

Още

В България енергийната бедност е "екстремна", твърди доклад

21.02.2019

3206 42
Делегация на "Локхийд Мартин" договаря партньорство с БАН

21.02.2019

1202 17
Депутатите приеха оставката на Карина Кариванова без коментари

21.02.2019

889 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×