facebook
twitter

Култура

Учреди се Драматургичен клуб

196
Валентин Ганев

Новата инициатива, част от Конкурса за нова пиеса на НБУ, е новосъздаденият Драматургичен клуб. Онзи ден в галерия "Кредо Бонум" се проведе пресконференция по повод третото издание на Конкурса за нова пиеса на НБУ. На пресконференцията проф. Виолета Дечева предложи новата инициатива на конкурса  -  постоянен Драматургичен клуб. Водещ на клуба е авторът на проза, поезия и драматургия  Георги Тенев. Откриването на Драматургичния клуб  ще се състои на 12 декември 2018 г. от 18 ч. в галерия УниАрт на НБУ.  Бяха обявени и имената на водещите на следващата Лаборатория за писане на пиеси. Тя се води винаги от много важна фигура за театъра с доказан принос в областта на драматургията. В нея участват номинираните от академичното жури автори, които обикновено са около 5-6 души. Водещи през изминалите две издания бяха Боян Папазов и Явор Гърдев. В третото издание на Конкурса за нова пиеса на НБУ за пръв път водещите на Лаборатория за писане на пиеси са двама. Това са популярният български актьор Валентин Ганев и унгарският драматург Жолт Пожгаи. Лабораторията ще се състои на 18-22 февруари 2019 г.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4476 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3631 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3681 30

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Какво велико изобретение е театърът! Ето, снимчицата от статийката ни показва нагледно, че той е истински вълшебник - как само е  успял да пръвърне Валентин Ганев в същински Ленин! Жалко, че вече не се харчат ни пиеси, ни филми за него - инак щеше да бъде търсен и желан навред! Видно е, че в Ганев се е превъплатил духът на великия вожд на пролетариата.

 

Впечатлява и колко неуморен е Явор Гърдев - джингибито на новото време! Успял е да бъде дори и началник на Лабораторията за писане на пиеси. Негови ученици споделят, че е бил жесток и извратен преподавател. Карал ги е да криейтват пиеси, пишейки с химикалка, която е трябвало да заврат в задника си. После ги е насилвал да прочитат на глас сътвореното и да го режисират и изиграват съвършено голи. "Това стимулира G-точката на твореца, хугеноти с хугеноти!" - крещял той на отказващите да следват съвета му.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×