Медия без
политическа реклама

Почина сценаристката Райна Томова-Сърчаджиева

Тя бе съпруга и творчески партньор на Йосиф Сърчаджиев

20 Февр. 2024
БТА
Йосиф Сърчаджиев и Райна Томова.

Почина сценаристката и драматург Райна Томова-Сърчаджиева, съобщи съпругът й Йосиф Сърчаджиев, цитиран от БТА. Двамата имаха над 60-годишен брак. 

Сред филмите, на които тя е сценарист, са "Дубльорът" (1974), "Помен" (1979, също и режисьор), "Адаптация" (1981), "Трудни деца" (1982), "Завръщане" (1983) и др. Авторка е на поредица от документални филми за трудните деца, за заселването на Странджа-Сакар и др.

Райна Томова е родена на 8 септември 1940 г. в Стара Загора. Завършва гимназия в родния си град, а след това – актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в София. Следват няколко години на сцената на театрите в Хасково и Кърджали.

Освен от театъра Томова е увлечена и по поезията. За първи път печата стихове още като ученичка в старозагорския вестник "Септември". Първата й стихосбирка "Идвам от юг" е издадена през 1968 г.

През 1963 г. Райна Томова се омъжва за Йосиф Сърджачиев. Запознават се година по-рано в Стара Загора, докато актьорът е още гимназист. Двамата имат дъщеря и син - Ана и Пролетсин.

През 1999 г. Райна Томова дебютира като режисьор на театралната сцена с пиесата "Случка в зоопарка" от Едуард Олби в общинския театър "Възраждане" в София. Премиерата е на 12 февруари, а в нея участват съпругът й и дъщеря им Ана. През 2017 г. на сцената на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора е поставена пиесата "Цар последен", написана от Райна Томова с режисьор Йосиф Сърчаджиев.

Като драматург е работила и по постановките "Криворазбраната цивилизация", "Фалстаф и веселите съпруги" и др.

През 2004 г. Йосиф Сърчаджиев получава тежък инсулт, от който се възстановява в продължение на години. След това именно Райна прави сценичните варианти и интермедии на поставяните от него пиеси.

"Тя беше неизменен и верен спътник, както и пръв помощник в постановките, с които двамата обогатиха репертоара на нашия театър. Нека споменем заглавия като "Ако няма хубост…" и "Слуга на двама господари", както и по-ранните "Опечалена фамилия", "Рогоносци". В такива моменти е много трудно да се намерят думи за утеха, но нека плодовете на тяхната съвместна работа още дълго време обогатяват зрителите", изказаха съболезнования от Ловешкия театър.