Медия без
политическа реклама

Петров-Водкин отпадна загадъчно от търг на Sotheby's

Картини на Айвазовски и Кончаловски (но не режисьора) достигнаха 7-цифрени суми

01 Дек. 2021
Sotheby's
Кузма Петров-Водкин "Натюрморт с ябълки"

Основната интрига в търга на руско изкуство на Sotheby's се оказа свързана с лота, който трябваше да бъде най-скъпият в „Руската седмица" в Лондон - „Натюрморт с ябълки" на Кузма Петров-Водкин от 1912 г. Той имаше очаквана цена 2,5-3,5 млн. британски лири, съобщава TheArtNewspaper.

При представянето натюрморта на предаукционна изложба в Москва в края на октомври, експертите на тръжната къща с гордост обявиха, че това е първият известен натюрморт, в който могат да се забележат елементи на сферичната перспектива, която по-късно става визитната картичка на художника. „Съчетавайки западноевропейски и руски влияния в своите творби, Кузма Петров-Водкин е един от най-интересните художници от началото на XХ век в Русия. „Натюрморт с ябълки“ е рисуван през 1912-а, същата година както ранния шедьовър на художника „Къпането на червения кон“.  Двете творби изглежда са създадени успоредно, като натюрмортът включва скица на червения кон - пряка препратка към един от най-разпознаваемите образи в руското изкуство днес“, пише в каталога, чиято корица е украсена с въпросата картина. 

В крайна сметка тя беше свалена от търга без обяснение, а за причините може само да се гадае.

Sotheby's обаче има и вечни ценности, които никога не се провалят. На първо място Иван Айвазовски, чиито платна се продават успешно дори в най-трудните времена. Два италиански пейзажа, нарисувани от изключителния майстор на морски пейзажи, бяха успешно продадени в един лот за £ 1 млн. Те са създадени през 1844 г. веднага след триумфалното завръщане на Айвазовски в Санкт-Петербург от няколкогодишен престой в чужбина и отразяват летните месеци на художника в Неапол.

Друг добър резултат постигна „Натюрморт с чайник и поднос“ от Пьотър Кончаловски (с прогнозна цена  £280-350 хиляди), който в резултат на доста продължително наддаване донесе £ 1 млн. Впрочем творбите на лидерите на групата "Вале каро" традиционно се оценяват високо от колекционерите. 

Творбата на Алексей Саврасов "Волга край Юревец" от 1870 г. също имаше късмет. Крайната цена на картината по един от емблематичните сюжети в руската живопис достигна £ 983 хил. Бурлацитена Саврасов, разбира се, са по-малко известни от тези в прочутата картина на Иля Репин, рисувана по същото време, но имат сходно емоционално въздействие. Дълго време картината на Саврасов беше смятана за изгубена, а когато се появи през декември 2014 г. на парижкия аукцион на Audap & Mirabaud с прогнозна цена 70-90 хил. евро - окончателната сума се оказа десет пъти по-висока до 939 хил. евро. 

Днес, 1 декември, предстои търгът на руско следвоенно и съвременно изкуство.