facebook
twitter

Култура

Още един фест - "Форми", събира млади арт дарования в столицата

Ще надникнем в модерните търсения в областта на музиката, киното, танца
164
Сабине Фогер

От 20 до 26 юли

Шестият поред фестивал "180° - лаборатория за иновативно изкуство" събира млади творци от цял свят, съобщиха организаторите на проявата, цитирани от БНР. Фестивалът е с амбиция да подкрепя експеримента и да изследва непознати модели на изразяване, а тази година ще премине под знака на 100-годишнината от основаването на "Баухаус" - художественото училище в Германия, превърнало се в център на модернизма през първата половина на миналия век. В седмицата между 20 и 26 юли в столицата артистите ще подчинят изявите си на абстрактната тема "Форми".
" За мен беше много важна тази тема - не само поради факта, че се навършват сто години от създаването на движението "Баухаус" - казва Александър Хаджиев, артистичен директор на фестивала. - Просто преди един век се е разгръщала революцията в сценичното изкуство. И се запитах защо днес то все още изглежда толкова футуристично и авангардно и какво предизвиква "Баухаус" сто години по-късно. Именно това ще бъде нашата цел - заедно с гостите да открием отговорите на тези въпроси, ако изобщо е възможно. Нашият принос ще бъде да се опитаме да пресъздадем атмосферата на "Баухаус", за да може артистите да живеят във футуризма, със свалени филтри и предразсъдъци - колкото и да е трудно в днешно време - и да получат своята свобода.
Фестивалът ще открие риалити шоуто "180°Tonight Show", в което ще провокираме попкултурата и ще представим съвременното изкуство на нашите артисти. 
Всички музиканти идват от различни сфери, но главно от тази на съвременната музика - казва още Александър Хаджиев. - Академията на Ensemble Modern ще дойде за втори път у нас, този път с всичките си 14 души от над 10 страни.  Ще участват флейтистката Сабине Фогер, която се занимава и с електронна музика, цигуларката Биляна Вучкова, кларнетистът Ричард Хейнс, композиторите Николъс фон Ритер и Милен Апостолов.
Ще се включат и артисти от сферата на танца и пантомимата - Петра Пеларова и Момце Гардо, от експерименталната режисура - Флорънс Рукщул, студенти и абсолвенти от художествената академия. Ансамбълът на академията на Ensemble Modern пък ще превърне сградата на Гьоте институт в София, където някога се е помещавала консерваторията, в музикална лаборатория. В нея музикантите ще осъществят интердисциплинарни връзки с български артисти и възпитаници на художествената академия.

Все още няма коментари

Още

Отиде си великата Стоянка Мутафова

06.12.2019

4277 66
"Новите" стихотворения на Вапцаров се оказаха ръкописи на известни негови творби

04.12.2019

3047 10
Самуел Финци: Не съм български актьор

03.12.2019

2131 16

Влез или се регистрирай за да коментираш

×