facebook
twitter

Култура

Няма вече 20th Century Fox

Година след като купи студиото, "Дисни" реши да ликвидира един от символите на Холивуд
1748

Едно от легендарните студиа на Холивуд си отива завинаги. През 2019 г. "Дисни" окончателно се запъти към монопол в киноиндустрията, купувайки за баснословните 71.3 милиарда долара компанията 20th Century Fox. Нейното лого носят филмите "Титаник", "Аватар", "Умирай трудно", "Пришълецът", някои от "Междузвездни войни" и т.н. 

Това е и окончателният край на едно от най-старите холивудски студиа, основано през 1935 г. Тогава Twentieth Century Pictures и Fox Film Corporation се сливат, за да поставят началото на 20th Century Fox. 

Филмите, произведени от студиото под шапката на "Дисни", вече ще излизат от името на 20th Century. Визуалният стил на логото и фанфарната музика ще останат, но заедно с названието изчезва и един от символите на Холивуд. Сменено е и името на Fox Searchlight - арт компанията, създала заглавия като "Мис Слънчице", "Формата на водата" и един от фаворитите за тазгодишните "Оскари" "Джоджо Заека". Тя вече ще се казва Searchlight Pictures. 

Причините за промяната не са съобщени официално, но сп. "Варайъти" цитира източник от компанията, който казва: "Смятам, че името Fox е директно свързано с Мърдок, а това е токсично." Медийната империя на Мърдок "Фокс нюз" е смятана за рупор на републиканците в САЩ. В Холивуд пък, включително в "Дисни", традиционно доминират либералните политически възгледи. Освен това бившият шеф на телевизия Fox бе забъркан в сексскандал, подобен на този около Харви Уайнстийн, описан и в актуалния филм "Бомба със закъснител". Това не е добър "багаж" за компания, ориентирана към семейните развлечения.

News Corporation, собственост на Мърдок, придобива 20th Century Fox през 80-те, а Fox News е създадена през 1996 г. По-късно News Corporation беше разделена на две части, като през 2019 г. филмовата компания бе купена от "Дисни", а за Рупърт Мърдок останаха медийните активи.

Ключови думи:

Дисни, Фокс, 20th Century Fox
Все още няма коментари

Още

Поредно сбогом от една далечна галактика

19.12.2019

АНИТА ДИМИТРОВА

2257 6
Тайка Уайтити се забърка в бъдещите "Междузвездни войни"
“Ирландецът“, „Нетфликс“ и бъдещето на киното

06.01.2020

АНИТА ДИМИТРОВА

3495 12

Влез или се регистрирай за да коментираш

×