Медия без
политическа реклама

„Музикферайн“ във Виена приема гала на българската култура

Пианистката Донка Ангъчева е инициатор на представянето на наши и австрийски оперни и поп звезди

17 Апр. 2024
Българските артисти ще се изяват в една от най-елегантните концертни сгради в света - "Музикферайн" на Виенската филхармония.
Българските артисти ще се изяват в една от най-елегантните концертни сгради в света - "Музикферайн" на Виенската филхармония.

Гала на българската култура и музика ще се състои на 25 май в зала „Брамс“ на прочутия концертен комплекс "Музикферайн" във Виена. Събитието е част от артистичната инициатива на пианистката Донка Ангъчева „Изкуството продължава да живее“ и всички приходи от него ще бъдат дарени на фондация „Заедно в час“, чиято мисия е осигуряване на равен достъп до качествено образование за всяко дете в България, съобщават организаторите.

Освен Донка Ангъчева (пиано), ще участват музикантите Лидия Байч (цигулка), Vienna Art Nouveau Orchestra, Росен Гергов (диригент), Даниела Иванова (виола), Мария Илиева (вокал), Владимир Ампов-Графа (вокал), Андреас Шагер (тенор), Гюнтер Гройсбьок (бас), Цезар Сампсън (вокал), Вълчан Вълчанов-Чани (обой), Недялко Недялков (кавал), Шантал Рамона Вейт (флейта), Себастиан Бру (виолончело), Теодора Митева (виолончело), Марио Николов (тенор), Людмила Коновалова (балет).

Певицата Мария Илиева ще изпълни дует с Цезар Сампсън – един от най-популярните поп артисти в Австрия, а Графа представя специално създаден аранжимент за пиано, обой и оркестър.  

Водещи на гала вечерта ще са Миа Сантова и Маркус Фрайщетер. Събитието е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на България в Австрия – Десислава Найденова-Господинова. 

„Гала концертът ще формира своеобразен музикален мост между българската и австрийска културни сцени, обединявайки звездите на класическата и съвременната музика от двете държави. Ще чуем произведения на много български композитори, между които Георги Андреев и Милен Кукошаров. Сред солистите е виолистката на Виенската филхармония Даниела Иванова, а диригент е още един световно признат български артист – Росен Гергов. В програмата са и големите звезди на оперното изкуство Андреас Шагер и Гюнтер Гройсбьок. Ще чуем и кавала на Недялко Недялков, артист със световно признание, участващ в номинирани за награди „Грами“ проекти“, конкретизират организаторите. 

"И Австрия, и България притежават хилядолетна история и имат много богата култура и традиции. С този концерт искаме да покажем колко силно музиката и изкуството свързват хората”, изтъкват артистичните директори на проекта Донка Ангъчева и Лидия Байч.

Донка Ангъчева e основател на артистичната инициатива „Изкуството продължава да живее“, заради успехите на която през 2023 г. бе обявена за Жена на годината в Австрия в категория „Изкуство и култура“. Концертите от „Изкуството продължава да живее" винаги са благотворителни. Тя притежава един от най-ценните инструменти в света – роял Bösendorfer Opus 50.000. Дизайнът на инструмента е на архитекта на Златната зала на Музикферайн – Тиофил Хансен, и е декориран със златни кариатиди, станали едни от най-разпознаваемите елементи на Златната зала. Този безценен инструмент, свързан дълбоко с културата на Австрия, ще бъде на сцената и на него ще свири родената в Пловдив Донка Ангъчева, допълват организаторите. 

Последвайте ни и в google news бутон