facebook
twitter

Култура

Музеите по света вече ще имат нов статут

1 507
Музеите ще трябва да работят и за културата на бъдещето.

Международният съвет на музеите (ICOM) представи алтернативно определение на понятието „музей“. Според него запазването и показването на наследството вече не е достатъчно институцията да бъде музей. Ако новото определение, което ICOM ще обсъди през септември на Общото събрание в Киото, бъде прието, тогава, за да бъдете считана една организация за музей, ще трябва не само да съхранява артефакти, но и да приобщава нови практики, да работи с различни общности и да мисли не само за миналото, но и за бъдещето.

Новата дефиниция за "музей" гласи: „Музеите са демократизиращи, приобщаващи и полифонични пространства, създадени за критично осмисляне и обсъждане на миналото и бъдещето. В отговор на текущите конфликти и предизвикателства на времето музеите съхраняват референтни артефакти и предмети на изкуството за обществото, опазват и предават историческата памет на следващите поколения и гарантират равни права и равен достъп до културното наследство за всички хора. Музеите не съществуват с цел печалба. Дейностите им са базирани на принципите на участие и прозрачност и се изграждат около активното сътрудничество с различни общности. Работейки в името на човешкото достойнство, социалната справедливост, глобалното равенство и просперитет в световен мащаб, музеите натрупват, съхраняват, изучават, интерпретират и представят различни идеи за света".

Старата дефиниция на музея (приета също относително скоро - през 2007 г.) беше много по-кратка. В нея се посочваше, че музеите са постоянни нестопански институции, които „служат на каузата на обществото“ и се занимават с „придобиване, съхранение, проучване, популяризиране и излагане на материално и нематериално наследство на човечеството с цел образование, обучение и развлечения“.

Инициатор на промените е руският комитет на ICOM, след като проведе проучване на музейната общност.

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2466 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1238 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1834 6

Влез или се регистрирай за да коментираш