Quantcast
Как е изглеждал сибирският Тутанкамон | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Как е изглеждал сибирският Тутанкамон

Руски учени възстановиха образа му по повреден череп на 2600 години
1 019
 Снимка: Московски институт по етнология и антропология

Руски учени успяха да възстановят лицата на "Сибирския Тутанкамон" и на пожертваната негова наложница въз основа на намерените им черепи, запазени в продължение на две и половина хилядолетия, съобщават местните медии, цитирани и от британския в. "Дейли мейл".

Останките на скитския цар, погребан преди 2600 години по древноегипетски маниер, и неговата придружителка бяха открити в 80-метрова могила през 1997 година. Половината от черепа на краля липсвала, а този на жената бил силно увреден. Могилата представлява масов гроб, в който като жертвоприношение били принесени заедно с кралската особа 33-ма възрастни и пет деца. Те трябвало да придружат владетеля в задгробния му живот.

Сега с помощта на съвременната наука лицата на Сибирския Тутанкамон и на неговата наложница бяха възстановени в най-големи детайли. Първо са изградени техни триизмерни модели с помощта на лазерно сканиране и на фотограметрия. Проектът се проточил с месеци, тъй като липсвала част от черепа на владетеля. По думите на антрополозите Елизавета Веселовская и Равил Галеев, осъществили реконструкцията на лицата, мозъчната част от черепа на владетеля е възстановена огледално по запазеното парче от него. Съхранената долна челюст на високопоставения покойник била много важна, защото по нея била възстановена разрушената горна част.

Възстановката представя двойката в кралски одежди, с кожи и златни украшения. Тези атрибути също били открити в погребалната камера. Първоначално жената беше обявена за кралица, но някои историци подозират, че тя е била предпочитаната наложница на сибирския владетел. Двойката е била открита в дървена погребална камера във вътрешността на 80-метровата могила. В близост са намерени 9 300 златни украшения с общо тегло 20 килограма. 

Могилата "Аржа-2" беше разкопана през 1997 година в Тува в южната част на Сибир. Дрехите на владетеля били натъпкани с хиляди малки златни фигурки на пантери. Държанката била погребана с изумрудени мъниста, със златна гривна и миниатюрен златен казан. В близост до могилата били заровени 14 жребци със златни, бронзови и железни амуниции.

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2961
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1420
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

2437