Медия без
политическа реклама

Ина Иванова спечели Националната награда за поезия "Христо Фотев"

26 Март 2024
Личен архив

Ина Иванова е тазгодишният лауреат на XI Национален конкурс за поезия "Христо Фотев". Пловдивчанката, която пише и проза, спечели гласовете на журито със стихосбирката си "Нещата, за които мълчим" (изд. "Жанет 45", 2022 г.) Наградата бе връчена на тържествена церемония в атриума на Бургаския свободен университет, която отбеляза и 90-годишнината от рождението на поета. 

"Аз действително обичам поезията на Христо Фотев. Обичам нейната непокорност, нейната метежност, честност, дълбочина и особена съкровеност и честност. Благодаря за отличието и признание и за това, че сме тук заедно и че четем поезия", бяха думите на Ина Иванова. Тя е автор също и на стихосбирките "малки букви" и "Криле от папиемаше", на сборниците с разкази "Право на избор и други проклетии", "Името на неделята" и "И винаги любовта", на романа "Кар танеси" (електронна книга). Нейни текстове са превеждани на английски, руски, полски, фарси, арабски, хърватски и сръбски език.

"Открих поезията на Христо Фотев през 90-те години, когато моят учител по литература, Ангел Колев, в една малка чирпанска гимназия ни носеше неговите стихотворения. Чета книгите на Христо Фотев до днес, рецитирали сме с приятели "Бях на самия връх..." и "Ах, най-подир свободен, весел, лош...". И никога не съм подозирала, че моя книга ще получи Националната награда за поезия "Христо Фотев. Благодаря на журито за доверието в "Нещата, за които мълчим"!", написа след награждаването поетесата в социалните мрежи.

За нейни подгласници с равен брой гласове в оценката на журито бяха избрани Георги Николов с "Както се отваря небе", Едвин Сугарев с "Блудни синове" и Керана Ангелова с "Дървото с наровете". Те бяха обявени от заместник-министъра на културата Амелия Гешева.

"В конкурси за поезия не съм участвала, макар да имам 7-8 стихосбирки. Не участвам, защото имам своите съображения, но признавам, че силно ми се прииска да участвам в конкурса на името на Христо Фотев заради една негова специална заръка. Преди много години той ми остави един много особен автограф на представянето на негова стихосбирка. Тогава той ми написа: "Винаги заедно в живота и отвъд". По онова време бях твърде млада и това "отвъд" доста ме притесни. Той сякаш долови това, стресна се и издърпа книгата от ръцете ми и дописа автографа. Така той доби следния вид: "Винаги заедно в живота и отвъд (в поезията)". Така вече не звучеше толкова фаталистично", заяви поетесата Керана Ангелова.

За първи път тази година бе връчена и специална награда на името на бургаския поет Росен Друмев. Нейни носители станаха Антонина Георгиева за стихосбирката "Сол" и Биляна Димова за "Телесно".  

Връчването на наградите бе предшествано от едночасов музикално-поетичен спектакъл на режисьора Христо Симеонов, посветен на Христо Фотев (1934-2002) и неговото творчество. Рецитирани и изпълнени като песни прозвучаха не само някои от най-популярните стихотворения на поета, но и архивни записи с неговия глас от Златния фонд на БНР. В спектакъла участваха актрисата Гергана Стоянова, певицата Богомила Цекова, музикантът, композитор и диригент Георги Милтиядов, ученици по актьорско майсторство и преподаватели по спортни танци към НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".