facebook
twitter

Култура

Гледаме орисията на Димитър и Никола Казакови

Творбите, дарени на Трявна, се показват за първи път
510
Трявна притежава най-голямата колекция на двамата братя Казакови.

До 10 април
Галерия "КО-ОП"

Неизлагани досега картини на българския художник Димитър Казаков-Нерон и дървени пластики на неговия брат Никола Казаков от днес са изложени в столичната галерия "КО-ОП". Експозицията, озаглавена "Орисията - Димитър и Никола Казакови" е втората изложба от цикъла "Нерониада" на художествения салон, който представя дарението на двамата братя за музея "Старото (Славейковото) школо" в Трявна. Включените творби са от фонда на музея и не са били излагани досега. За първи път ще бъдат показани и личните дневници на Димитър Казаков-Нерон, водени по време на престоя му в Трявна.  В "Славейковото школо", в близост до архитектурния ансамбъл на площад "Капитан Дядо Никола" в балканския град, е подредена най-голямата експозиция от дарени през декември 1985 г. картини и скулптури на двамата български творци. От нея в галерия "КО-ОП" са подбрани 22 пластики на Никола Казаков и 27 картини на Димитър Казаков.
Димитър Казаков-Нерон е роден на 22 юни 1933 г. в село Царски извор, Великотърновско. Учи в Художествената гимназия в столицата, където е приет за особено дарование, а през 1965 г. завършва специалност "Графика" в Художествената академия в София. Няколко години работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. От 1966 г. участва в изложби в България и чужбина и още през следващата година получава наградата на СБХ за графика. През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод, а от 1978 г. е свободно практикуващ художник. Работи в областта на маслената живопис, акварела, литографията, монотипията, смесените техники. Умира на 16 януари 1992 г. в София.
За Никола Казаков се знае по-малко, макар творчеството му да заслужава не по-малко внимание от това на брат му. Той е роден през 1935 г. Детството му е сиромашко, сирашко. Ходи на училище, пасе кравите, сее и копае. Като по-голям работи бъчварство. След казармата отива в София и работи в строителството. Записва курсове по рисуване при професорите Боян Петров и Никола Аръшев. Още тогава започва да работи с дърво. Никола е известно време сценичен работник в Музикалния театър "Стефан Македонски". Сам прави къща с ателие в софийското село Гурмазово и започва да работи своите скулптури. Камъните за пластиките намира в реката и ги дяла с шило, а дървото с не повече от две-три длета. При топене на асфалт за ремонт на покрива, ателието му се запалва и част от тях изгарят. Това, което оцелява, през декември 1985 г. Димитър Казаков-Нерон дарява на Трявна. След пожара Никола попада в психиатрична клиника и в продължение на 15 години сменя няколко такива болнични заведения. През 1993 г. в Килифаревския манастир се учредява "Настоятелство Никола Казаков" по инициатива на художника Георги Тодоров и със съдействието на Националния дарителски фонд "13 века България". Никола Казаков е изведен от клиниката в село Церова кория и започва неговата социална адаптация. В София са открити две негови изложби - една в Националната художествена галерия и друга в Националния дворец на културата.
Изложбата на Нерон и Никола Казаков може да бъде разгледана до 10 април.
 

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1567 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

993 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1119 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

×