Quantcast
Гласове от отвъдното отекват в Сатирата | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Гласове от отвъдното отекват в Сатирата

В „Смях на сбогуване” животът удържа пълна победа над смъртта
463
 снимка: Темелко Темелков
Животът може да бъде чудесно приключение, убеждават ни героите на Елиът.

Режисьор: Андрей Аврамов

Участват: Йорданка Стефанова, Мартин Христов и други

 

С голяма доза хумор – не „черен” обаче, се пристъпва към темата за смъртта в спектакъла „Смях на сбогуване” от Пол Елиът. Преди четири години комедията, която има над 20 постановки в САЩ и Европа, печели конкурса за нови пиеси на Асоциацията на Американските общински театри (ААСТ). Българската премиера се състоя миналата седмица в Сатиричен театър „Алеко Константинов”, а режисьор е Андрей Аврамов.

Творбата е истински рог на изобилието за дамите сред актьорското съсловие заради трите централни женски роли, с които ги предизвиква драматургът. Това са неразделните Кони, Мили и Леона, които скърбят за приятелката си Мери, току-що отишла си от света. В епицентъра на шеметната завръзка – нахлуване с взлом в обреден дом и кражба на урна – е непредсказуемата Мили. В образа влиза Добрина Гецова, добила популярност също като дубльорка на голямата Стоянка Мутафова. До сълзи ни умилява актрисата, умело пресъздаваща простодушието и почти детската наивност, с които гледа на света героинята й. Убедена, че покойната им дружка не би искала да пропусне традиционната игра на бридж в дома на Кони, се грижи, макар и символично, тя да присъства на събирането. Та било то и с цената на закононарушение. В очаквано добра форма е Йорданка Стефанова в ролята на палавата Леона, която с респектиращо безгрижие обръща чашките. Най-здравомислеща го раздава домакинята в изпълнението на Росица Александрова. Вече сме я гледали в ролята на любяща и загрижена майка в пиесата „Вихрушка” на Йерун ван ден Берх (играе се на същата сцена). Както и тогава, в щерката се превъплъщава чаровната Рада Кайрякова.

Сред широкия спектър от проблеми, засегнати в пиесата, се откроява темата за страха от остаряването и самотата. Като „увехнала на клона” се чувства Леона, която с лифтинги и диети се опитва да противодейства на неумолимия ход на времето. Посланието, достигащо до зрителите, е колко грешим, когато, бидейки погълнати от битовизми, „отлагаме” истинския живот. Знак сериозно да се замислят върху това трите дами получават чак от отвъдното. Кулминацията е появата на стриптийзьора Боби, който до червено наелектризира страстите. Бурно аплодираме сърцатото изпълнение на номинирания за наградата „Икар” Мартин Христов, чийто герой е самата еротика, скрита зад полицейска униформа. Двамата с дъщерята на Кони са типичните представители на младото поколение, което на свой ред се сблъсква с предразсъдъците и клишетата, отнемащи очарованието на живота.

Следващите представления се играят на 3, 10 и 17 декември.

 

 

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

4122
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1912
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

4340