Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Чия е тази песен?" чества 20 години

Филмът, чийто въпрос все още няма отговор, е най-успешният на режисьорката Адела Пеева

23 Апр. 2023
СНИМКА: Личен архив
Адела Пеева

Ако сте пропуснали да видите известния филм на Адела Пеева или сте негов почитател, който може да го гледа отново и отново, тази възможност имате днес, 23 април, от 18:00 часа в столичния Дом на киното. Всеки със закупен билет ще получи и личен подарък от режисьорката - DVD копие на филма, номиниран за наградите на Европейската филмова академия. Прожекцията отбелязва 20-годишнината на разтърсващия документален сюжет за песента, която се пее навсякъде на Балканите (и дори от индийци и китайци, а режисьорката е проследила корените ѝ до шотландски военен марш, изпълняван по време на Кримската война).

Копродукция на България, Германия, БелгияНоминация на Европейската филмова академия Най-добър документален филм за 2003 г.Участие в над 50 международни филмо...

Песента от заглавието на филма има много имена. В България се нарича "Ясен месец веч изгрява", в Босна - "Погледай ме анадолко", в Сърбия - "Руси коси", в Македония - "Ој девојче, девојче", в Гърция - "От чужда земя", в Турция - "На път за Ускудар", еврейското заглавие е "Красивата девойка" и т.н. Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, английски.Самата история е поучителна картина на балканските народи, които винаги намират нещо да делят, обявявайки го за свое - без да осъзнават колко са си близки, не само на външен вид, но и по душевност, пише за филма БНТ. Герои във филма са както звезди на балканската музика - Зеки Мюрен, Селма Карловец, Омер Побрич, така и обикновени жители на Турция, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и България.

Премиерната прожекция на "Чия е тази песен?" е през март в далечната 2003 година, в рамките на "София филм фест". Публиката в кино "Люмиер" става на крака и дълго аплодира филма на Адела Пеева. Реакцията на зрителите в залата тогава се оказва добра поличба за бъдещето му. Но никой не може да предположи, че и цели две десетилетия по-късно филмът ще продължи да предизвиква силен интерес и да бъде търсен и прожектиран навсякъде по света – на семинари, конференции, в учебни заведения, за годишнини и културни събития, в различни фестивални програми и по телевизии. "Чия е тази песен?" днес с част от видеотеките на над 60 университета в САЩ и Европа; присъства и в множество дисертации и академични проучвания на специалисти от Европа, Америка и Австралия. Откъс от филма дори бе включен в електронния вариант на български учебник.

Адела Пеева, един от водещите наши документалисти, е родена на 23 януари 1947 г. в Разград. Завършва режисура в Академията за кино, театър, радио и телевизия в Белград. Два от филмите ѝ - "Майки" (1981) и "В името на спорта" (1983) са спрени от комунистическата цензура и показани чак след 1989 г. След промените създава продуцентска къща "Адела Медия", с която реализира над 30 документални филма в сътрудничество с партньори от Германия, Холандия, Швейцария, Финландия, Дания, Белгия, Швеция, Турция. Сред тях са "Чия е тази песен?", "Развод по албански" - и двата с номинации от Европейската филмова академия, "Кметът", "В търсене на Списаревски", "Да живее България", "Мълчание с достойнство" и др.

Г-жо Пеева, освен личен юбилей - 75, чествате и забележителните 50 години дейност в киното. Творческото дълголетие като че ли не е нещо често срещано в нашето кино – дали поради липса на условия и пари, дали поради липса на идеи. Как оцелявате толкова дълго?

През 2022 г. режисьорката отказа да изпрати в Москва последния си филм "Мълчание с достойнство" (посветен на Ирина Акташева и Христо Писков, където той бе селекциониран за фестивала "Златен Витяз", в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна.