facebook
twitter

Култура

„Братя Мормареви“ награди най-добрите пера сред българските ученици

527
 Фондация

За тринадесети път Фондация „Братя Мормареви“ не наруши традицията си да дава награди на най-добрите пишещи българчета при откриването на новата учебна година. За 2019-а лауреат на първа награда в конкурса "Бодлите на таралежите", категория "Есе", стана Лъчезар Йорданов от Казанлък със съчинението си „Различните днес“. Награда получи и неговата преподавателка Валентина Димова, която номинира самият той. Втора награда в същата категория спечели Доротея Железова от Варна за „Гъсеницата се превръща в пеперуда“.

В категорията "Разказ" първа награда грабна София Симеонова от София за „Добре дошли в Париж“. По нейна препоръка фондацията награди преподавателката й Елена Трифонова. Втора награда пък спечели Кирил Димов от Казанлък за „Момичето от квартала“.

Наградите бяха връчени от председателя на фондацията социолога Кънчо Стойчев и от зам.-министъра на образованието и науката г-жа Карина Ангелиева. Г-н Стойчев подчерта, че сред младите е много силна темата за свободолюбието, както и за все по-успешното им интегриране в света, което личи и от наградените творби. 
 

Зам.министър Ангелиева заяви, че трябва да се работи за повишаване на самочувствието сред младите българи. Бойко Василев от журито обърна внимание върху нравствения максимализъм на младите и повишената им социална чувствителност. Иво Сиромахов изтъкна ползата от хумора за литературните занимания. Димитър Томов от своя страна изрази тревогата си от намаляващата езикова грамотност сред младежите, а Захари Карабашлиев посъветва учениците да четат непрестанно, но само това, което им е интересно.

Все още няма коментари

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

1561 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

993 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1118 6

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)