facebook
twitter

Култура

Арт лупа

117
архив
Лъчезар Станчев

Микис Теодоракис

се възстановява в болница след инфаркт, съобщиха световните агенции. Световноизвестният гръцки композитор е автор на може би най-разпознаваемата мелодия в гръцката музика, заглавната песен във филма от 1964 г. "Зорба Гъркът" - инструментал, който и до днес се изпълнява и танцува по целия свят. Лекарите съобщават, че 93-годишният Теодоракис е "извън опасност", но ще остане в болницата като предпазна мярка с оглед на напредналата му възраст.

 

На церемония във Вършец 

в края на миналата седмица кметът на курортния град Иван Лазаров връчи награди на четирима поети от различни краища на България, спечелили призовите места в конкурса за сонет. Конкурсът, носещ името на известния поет от Вършец Лъчезар Станчев, приключи с масираното участие на 159 произведения от цялата страна. Голямата награда на конкурса спечели поетът Петър Кацаров, университетски преподавател от Пловдив, със сонета "Аз ли?". Тримата отличени автори са Христина Главанова за сонета "Есента е жена", Константин Лаков за сонета "Поети и жени" и Калин Михайлов за сонета "Студен сонет". Кметът благодари на поетите и обеща конкурсът да има и следващи издания.  Анонимният конкурс бе организиран от община Вършец и  фондация "Лъчезар Станчев", представена от Владимир Станчев и Румяна Станчева - деца на поета. Самият конкурсът бе част от проявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбеляза миналата седмица във Вършец.

Сър Патрик Стюарт 

отново ще се превъплъти в образа на капитан Жан-Люк Пикар от култовата звездна сага "Стар Трек", съобщава Би Би Си. Британският актьор потвърди участието си в продължението на сериала, което ще се излъчва по телевизия Си Би Ес и ще проследи живота на капитана след събитията в "Стар Трек: Следващото поколение".  78-годишният актьор обяви новината по време на изненадващата си поява на годишния конгрес, събиращ почитателите на поредицата в Лас Вегас. Кариерата на Стюарт в киното и телевизията продължава вече над 6 десетилетия. Той изигра капитан Пикар в 178 епизода от телевизионната сага "Стар Трек" в периода 1987 до 1994 г. и в четирите й филмови продължения. 

Още

Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4476 23
Фронтменът на "Продиджи" се е самоубил в дома си

04.03.2019

3631 11
Украйна няма да участва на "Евровизия"

27.02.2019

3682 30
×