Quantcast
АРТ ЛУПА | СЕГА
facebook
twitter

Култура

АРТ ЛУПА

102
 снимка: DC Comics
"Жокера"

Режисьорът Никита Михалков 
похвали новия филм на брат си Андрей Кончаловски "Грехът на Микеланджело". Михалков разговаря с репортери в кулоарите на културен форум, който се провежда в Санкт Петербург за осми път. Основната му тема тази година е "Културните кодове в глобализиращия се свят". "Всичко, което носи знак за качество и личностно, творческо присъствие, винаги не е достатъчно популярно. Това не е масов продукт. Има изключения - например "Кръстникът". Блестящ филм, отлично представен в боксофисите", добави режисьорът. Световната премиера на филма "Грехът на Микеланджело" беше на фестивала в Рим, а през юли по време на посещението си във Ватикана руският президент Владимир Путин подари на папа Франциск копие от филма на Кончаловски. В началото на декември ще го видим на български екран като част от програмата на "Киномания". 

 

Аматьорски клип на Жокера 
предизвика фурор в интернет. Нюйоркчанин случайно заснел от прозореца си танца на Хоакин Финикс на стълбите. Видеото, макар и с лошо качество, се превърна в култово и събра милиони гледания за кратко време. Излезлият преди месец "Жокер" пожъна изключителен успех както сред критиката, така и сред публиката и този уикенд задмина прага от 1 милиард долара приходи от билети. С бюджет от едва 62.5 милиона това го прави един от най-доходоносните филми в историята на киното. 

 

Изложбата "Крикор Азарян с Чехов и Радичков"
бе открита в Народния театър през уикенда. Тя е посветена на 10-ата годишнина от кончината на режисьора и 10 години от премиерата на спектакъла "Вишнева градина" от Чехов. Експозицията, разположена във фоайето на първи балкон, включва непознати фотографии от репетиции в Народния и Сатиричния театър, както и множество снимки от спектакли - "Вишнева градина", "Три сестри" и "Чайка" от А.П. Чехов, "Януари" и "Лазарица" на Радичков, както и от "Крал Лир" от Шекспир, "Последният запис" от Самюел Бекет, "Камината" от Маргарит Минков, "Празникът" от Николай Хайтов, "Трамвай Желание" от Тенеси Уилямс и др.  Изложбата се реализира по идея на Народния театър със съдействието на театър "Българска армия", Сатиричен театър "Алеко Константинов" и Младежки театър "Николай Бинев".

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2526 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1262 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1909 6