facebook
twitter

Консулт

При пазар в интернет търсете защита "право на купувача"

Ако е-магазинът няма адрес, е много вероятно да ви измамят
768
 Pixabay

Повечето големи платформи за електронна търговия разполагат с допълнителна система за защита на клиентите си. Това не е тяхно законово задължение, но се прави с цел да привлича повече потребители, особено ако е-търговците са от по-далечни или известни като по-рискови държави.

Защитата „право на купувача“ е точно такава допълнителна гаранция, че парите ви ще бъдат върнати, ако стоката не бъде доставена или ако потребителят реши да я откаже, защото не е това, което е поръчал, посочват от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Подобна опция трябва да е посочена в общите условия на търговеца, публикувани на сайта на магазина.

В рамките на ЕС имаме право да върнем в 14-дневен срок закупената онлайн стока, ако не ни харесва или съдържанието на пратката се окаже различно от поръчаното. "В тези случаи не е необходимо да даваме каквото и да било обяснение на търговеца, но разходите за куриера може да са за наша сметка", напомнят от КЗП. Затова потребителите трябва да четат внимателно общите условия на търговеца и по-точно кой поема разхода по връщането на стоката при упражняване правото на отказ. 
От КЗП препоръчват заявяването на желанието за отказ от покупката да става писмено – по пощата или чрез имейл, за да има доказателство. След това потребителят разполага с 14 дни да изпрати стоката обратно на търговеца, който пък на свой ред разполага със същия срок, за да възстанови на клиента си заплатената за покупката сума.

Ако избраната стока се окаже дефектна, потребителят има право на рекламация така, както при покупка от физически магазин. Т.е. търговецът е длъжен да извърши ремонт в едномесечен срок.

„В случай че стоката е дефектна, поръчката не бъде доставена или търговецът забави връщането на парите след упражнено право на отказ, първо се свържете с него", съветват от КЗП. Ако няма адрес, а само една форма за обратна връзка, е много вероятно да сме попаднали на съмнителен сайт. Това свива и възможностите за реакция. Една от тях е през банката, издала използваната кредитна или дебитна карта, да се направи оспорване на плащането, като се твърди, че стоката не е доставена и да се иска връщането на парите.

В случай че търговецът не отговаря или отказва съдействие, потребителите могат да се свържат с Комисията за защита на потребителите или с Европейския потребителски център, когато онлайн магазинът е базиран в страна от ЕС.
 

Все още няма коментари

Още

КЗП обяви, че няма двойни стандарти при храните

13.02.2020

1568 13
Автосервиз взима, поправя и връща колата

03.04.2020

263 1
Наследник не отговаря за задължения по трудов договор

Влез или се регистрирай за да коментираш

×