Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравните власти не съобщават на заразно болни за инфекцията им

В законите нямало ясна разпоредба кой трябва да уведоми пациента

Илияна Кирилова

Заради неясна законова уредба и прехвърляне на отговорности хора с опасни заразни болести не знаят понякога с години за състоянието си, показа репортаж на Би Ти Ви. Става дума за хора, които са дарили кръв, която се оказва заразена, но информацията не стига до тях, защото никой от здравните власти не ги уведомява.

Такъв е случаят на Иван Такев, който преди 4 години дарил кръв. Тя е била изследвана и се оказало, че човекът има хепатит С, но никой не му съобщил. Тази година отишъл да дари отново и така разбрал, че има хепатит С. "Бях доста шокиран. Не съм вярвал, че може да се случи на мен - нямам татуировки, не съм наркоман", каза Такев.

При кръводаряване кръвта се изследва за редица заболявания, за да е сигурно, че е безопасна за реципиента. По закон, когато на пациент се установи опасно заразно заболяване, трябва да се уведоми Районната здравна инспекция. РЗИ уведомява личния лекар, който трябва да уведоми пациента. "Личният ми лекар беше шокиран, когато му казах, никой не го беше уведомявал", обясни Такев. Затова според него трябва да се промени законът и пациентът да се уведомява лично.

"Имала съм няколко такива случая, включително абсурдни ситуации като пациент, който 10 години не знае, че има хепатит С", коментира специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова. "Проблемът е, че цялата тази нормативна уредба е разпиляна в няколко документа, няма ясна отговорност кой трябва да уведоми пациента и така той сам трябва да издири резултатите си. Стигаме до абсурда, че няколко институции знаят, че сме болни от хепатит, но ние самите не знаем", обясни тя.

От националния център по трансфузионна хематология също смятат, че има празнота в нормативната уредба и законът не казва изрично кой трябва да уведоми пациента. Там в момента тече вътрешна проверка по случая на Такев.