facebook
twitter

България

Започна “преосмисляне” на по-скъпата вода по места

198
Илияна Кирилова

По-високите цени на водата няма да влязат в сила навсякъде, стана ясно в първия работен ден на годината. Този факт не е изненадващ, тъй като при вземането на решението за нови тарифи в края на 2018-а КЕВР обяви, че определя пределни стойности, а конкретната цена зависи от самите ВиК дружества.

Вчера водният оператор във Враца обяви, че продължава да действа без промяна. “Благодарение на стабилното си финансово състояние, дружеството ще продължи да работи на досегашните цени на водоснабдителните и канализационните услуги. Утвърдените нови цени ще бъдат въведени по-късно при необходимост”, се казва в съобщение на дружеството. Още в началото на декември шефът му Ангел Престойски обяви, че тарифите няма да бъдат пипани поне в първите три месеца на 2019 г. Новата стойност трябваше да е 3.17 лв. за кубик.

Нещо подобно се очаква и в Шумен. Там КЕВР посочи една от най-високите цени в страната - 3.40 лв. Кметът Любомир Христов и областният управител Стефан Желев (двамата от ГЕРБ) обаче са против. “Възможност за намаляване на цената на водата има, ако бъде взето такова решение от общото събрание”, декларира вчера ВиК-Шумен. Собственик на фирмата са държавата и общините от областта, така че запазването на цената е напълно реална алтернатива. Този месец се очаква извънредна сесия на Шуменския общински съвет, на която да се дискутира добре ли се управлява водното дружество. Поскъпването предизвика няколко протеста през последните месеци в Шумен.

 

ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ

С интересна трактовка за водните проблеми в своя регион излезе шефът на ВиК-Видин Георги Владов. “Цената на водата се влияе от два показателя - първият е разходите на предприятието, вторият е количеството потребена вода. Не може всички да отчитат демографски срив в Северозападна България, тоест намаляване на потреблението, а ние да очакваме да намалее цената на водата", заяви той пред БНР.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП ще обяви водача си за евровота до 15 март

23.02.2019

356 5
Родители в "Манастирски ливади" протестираха заради липса на детски градини

23.02.2019

588 5
Цветанов: Напрежението расте, защото управляваме добре

23.02.2019

2348 29

Коментари

pbdan

До шефа на ВиК Видин: Демографската криза отразява ли се върху щатните бройки във ВиК? Май не.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×