facebook
twitter

България

Законът за личната помощ скара депутатите и на финалната права

Асистентски услуги ще имат три категории хора с увреждания от септември догодина
444
Илияна Кирилова

Парите за личната помощ ще бъдат прехвърлени от държавния бюджет към социалното министерство, а от месечната помощ за деца с тежки увреждания, които ползват услугата личен асистент, ще се приспадат до 380 лева, т.е. според получените часове асистентска помощ. През следващите две години личната помощ ще бъде лимитирана до три групи хора с увреждания - хора с 90 и над 90% увреждания и право на лична помощ, деца с 50 и над 50% увреждания с право на лична помощ и деца с над 90% увреждания (без право на лична помощ). Това гласят окончателно приетите на второ четене в пленарна зала текстове на Закона за личната помощ, който стигна до финалната права след много протести, бурни дискусии и множество редакции, като създаде напрежение и словесни сблъсъци и на последното заседание. 

Новият нормативен документ, който беше приет по настояване на майките от инициативата "Системата ни убива", дава право на лична помощ на хората с трайни увреждания въз основа на индивидуалната оценка на потребностите им, както и правото сами да избират личния си асистент. Законът влиза в сила от 1 януари 2019, но асистентстката помощ ще може да се ползва след 1 септември догодина, тъй като до този момент ще действат старите услуги, финансирани от държавния бюджет. За следващата година в бюджета на социалното министерство ще има 437 млн. лева за политики за хората с увреждания, като и двата нови закона за хората с увреждания и за личната помощ са изцяло финансово подкрепени.

Съгласно новите правила хора с умерено тежки затруднения ще получават до 15 часа месечно лична помощ. За втората степен на тежки затруднения часовете са 42 часа месечно. За трета степен на много тежки затруднения – 84, а хората, които са тотално зависими от чуждата помощ, ще имат право на 168 часа месечно личен асистент. Личните асистенти пък ще получават за положения си труд една минимална заплата, като за 2020 г. коефициентът става 1.2 от минималната заплата. Въпреки настояването на депутатите от парламентарната група на "БСП за България" ставката да се вдигне мнозинството не гласува предложението. Според Антон Кутев обаче така предложените ставки няма да сработят, тъй като ще решат донякъде проблема само на 30 на сто от хората с увреждания. Той подчерта, че голяма част от хората с 90 на сто увреждания имат нужда от 24 часова грижа седем дни в седмицата, а срещу заплата от 560 лева догодина и 690 заложена за 2020 г. никой няма да се захване с тежката работа . „Майка ми е с Алцхаймер и има нужда от 24-часова грижа, а аз плащам от джоба си за личен асистент хиляда лева и пак трудно намирам човек, съгласен да е непрекъснато на разположение. С текстовете, които приемаме, огромната част от хората с тежки увреждания утре пак ще излязат пред парламента“, отбеляза Кутев.

Съгласно приетите текстове всеки, който иска да ползва личен асистент вън от семейството си, ще трябва да отиде в общината, за да си избере помощник от списъка. Депутатите не подкрепиха предложението на парламентарната група на социалистите, когато общината не може да изпълни дадена социална услуга, тя да се преотстъпва на юридическо лице с нестопанска цел не само с решението на кмета, а и с думата на общинския съвет. Така кметът няма да прехвърля услугата на частни фирми, за да вземе комисиона, подчерта Кутев.

РАЗВРЪЗКА

Вчера майките обявиха, че напускат палатковия лагер, който вдигнаха пред парламента преди седем месеца, и ще разпънат палатки пред здравното министерство през януари с уговорката, че ще са там, докато се реформира и системата на медицинската експертиза. Промените в методиката за оценка на медицинската експертиза бяха приети през лятото, а лекарите от ТЕЛК още тогава предупредиха, че новата методика ще лиши много хора от правата, които са имали досега. 

 

 

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Очаква се засилен трафик за празничните дни

23.05.2019

110
Борисов отрича да има недекларирана къща

23.05.2019

1497 26
БДЖ пуска 8000 места повече за почивните дни

23.05.2019

62

Коментари

Царят

Като има кой да плаща ще правят палатки където им падне...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×