facebook
twitter

България

За 2 седмици трима българи не дочакаха животоспасяваща трансплантация

Близките на починалия 29-годишен Адриан Петков ще съдят страната ни в Страсбург
173
БГНЕС

Трима българи са починали за две седмици, неуспявайки да дочакат трансплантация на бял дроб. Тези данни бяха оповестени вчера от новия директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов, който по тъжно стечение изнесе информацията на откриването на Европейската седмица на донорството в болница "Св. Екатерина". Междувременно близките на 29-годишния Адриан Петков, недочакал животоспасяващата операция, се заканиха да съдят страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, защото са били "брутално, нагло и безочливо" лъгани от държавата, че има договор "Евротрансплант", а такъв не съществува. У нас подобни операции не се извършват, а от поне 5 месеца нуждаещите се не могат да заминат и в чужбина заради неуредените отношения между страната ни с европейската донорска мрежа, която посредничи в такива ситуации.

„8 месеца ни лъгаха по най-грозния начин и чакаха брат ми да си замине. Спасение в България няма нито за младите, нито за тези, които са болни”, заяви Алберт Петков. „Първата лъжа беше, че Адриан трябваше да бъде изпратен във Виена, след което трябваше да отиде във Франция, после за Германия, за Италия”, посочи Анжела Цветанова, майка на младия мъж. „Накрая вчера избрахме на брат ми италиански ковчег. Той не замина за нито една от държавите, за които ни лъжеха, за нито една от държавите, за които нямаше шанс да замине реално, защото нямаме договор. Нарушиха най-голямото ни право - да може да се излекуваме в чужбина, след като няма решение за нас в България”, допълни братът, посочвайки, че здравният министър Кирил Ананиев е получил писмо с въпроси от брат му, но не е успял да им отговори за цели 448 часа.

Проблемът с чакащите белодробна трансплантация възникна през май т.г., когато изтече договорът между българските власти и австрийската клиника във Виена, към която дотогава се насочваха болните. Оттогава досега, въпреки уверенията на здравното министерство, нов договор няма заради неуредените отношения на страната ни с "Евротрансплант" - донорската мрежа, която е посредник и гарант при подобни договори. След протест на пациенти през юни от МЗ заявиха, че се подготвя план-проект за сътрудничество между болниците "Света Екатерина" и "Лозенец“ и трансплантационния център в Есен, Германия. Очакваше се след това да бъде подписан договор, който най-накрая да позволи наши пациенти да бъдат вписвани в листата за чакащи на "Евротрансплант" и да им бъде оказвано необходимото лечение.

От думите на д-р Михаил Христов вчера обаче стана ясно, че преговорите с немската клиника са "замряли", тъй като сме получили "дефинитивен отказ". Нещо повече - страната ни има отказ от абсолютно всички европейски клиники, които са в състояние да трансплантират български пациенти. Проблемът е, че страната ни не може да покрие критериите за брой донори на глава от населението. За 2018 г. у нас са реализирани 11 донорски ситуации, което е 6 пъти по-малко от нужните, за да станем пълноправни членове на мрежата.

Христов съобщи, че за последните 2 седмици трима българи са починали, чакайки белодробна трансплантация. Според него единствената надежда за спасение на останалите 15 пациенти, нуждаещи се от такава операция, е екип от чужди специалисти да дойдат у нас. Затова и вече са предприети стъпки белодробни трансплантации да могат да се правят и в България.

МЕРКИ

На 22 октомври се очаква у нас да пристигне турски трансплантационен екип, с който да бъдат уговорени детайлите по процедурите и цените, по които да извършват операциите у нас. Със съответните разчети ще се поиска и финансиране от централния бюджет.

Все още няма коментари

Още

ARD: Медиите в България - много ограничения и ниски заплати

23.04.2019

893 8
Цацаров проверява три къщи за гости на семейството на Йончева

23.04.2019

10929 319
Местан обжалва паричната си гаранция и забраната за напускане на страната

23.04.2019

2942 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×