facebook
twitter

България

Въздухът в София е мръсен и в класните стаи

Европейско изследване установи високи нива на фини прахови частици, въглероден и азотен диоксид
499
Илияна Кирилова
През зимата замърсяването на въздуха в София става нетърпимо.

Мръсният въздух на София трови и класните стаи. Сравнително изследване за чистотата на въздуха в 6 европейски градове, включително и столицата, е установило високи нива на фини прахови частици, въглероден и азотен диоксид. На фона на поредната лоша новина за чистотата на въздуха в столицата от общината заговориха за плахи мерки, които тепърва ще тестват. 

В изследването, което се провежда под шапката на Алианса за здраве и околна среда, са включени шест европейски столици с високи нива на замърсяване на въздуха - Лондон, Париж, Мадрид, Берлин, Варшава и София. Измервания са правени в общо 50 училища - със записани в тях 19 825 деца. В София в обхвата на изследването са включени класните стаи на 8 начални училища с общо 6400 ученици, като учебните заведения са разположени както в центъра, така и в периферията на града.  

Датчиците са показали, че и в шестте европейски столици класните стаи на училищата са замърсени с азотен диоксид. Единственият възможен източник на това вещество е външното замърсяване на въздуха, изтъкват от алианса. В София сериозно превишаване на нормите за фини прахови части е констатирано в две училища. На входа на едното от тях са измерени 71 µg/m3 при норма от 25 µg/m3, а вътре в класните стаи концентрацията е била 43 µg/m3. Във второто училище със сериозно замърсяване са измерени нива от 45 µg/m3 в класните стаи. Относително високи нива на азотен диоксид са установени в три от осемте училища, като концентрацията е стигнала 30 и 32 µg/m3 при норма от 40  µg/m3, която не бива да се надхвърля. Концентрациите на въглероден диоксид в училищата в София като цяло е по-ниска от тази в останалите включени в изследването градове, но въпреки това в три училища нормата е надхвърлена. 

На базата на тези резултати от организацията, провела изследването, препоръчват чистотата на въздуха около училищата и други пространства, предназначени за деца, да бъде утвърдена като национален приоритет. Националните и градските власти следва да фокусират вниманието си около озеленяването и по-доброто устройствено планиране на тези райони. Добре е да се разшири и обучението в училище относно чистотата на въздуха, считат експертите. Едва сега Столичната община заговори за мерки, специално насочени към училищата, но те звучат трудно изпълними още в зародиш.

Според ръководителя на проекта "Зелена София" на общината Елица Панайотова движението на коли в района на училищата рано сутрин следва да се ограничи, като се забрани влизането на автомобили в улиците около училището в 7.30 часа сутринта. Не е ясно как на практика може да се реализира това и кой ще го контролира, особено през зимните месеци, когато родителите масово возят децата си до училище, а тротоари и улици са непочистени. Не е ясно и защо мярката включва само първа смяна. Няма никакви гаранции, че такова предложение ще бъде реално направено. И според пулмолога Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве" трафикът е основен източник на замърсяване около училищните сгради. "Резултатите показаха, че има още какво да се желае. Замърсяването с прахови частици в някои от стаите беше над нормите. Това създава реален риск за здравето на децата", коментира той. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Честваме Въведение Богородично

21.11.2019

3
Днес стартира делото на Мая Манолова за касиране на изборите

21.11.2019

18 2
Борисов скастри репортери, че не го питат за Коледните надбавки на пенсиите

20.11.2019

1074 17

Коментари

fractal

Учениците трябва да учат пролет есен както е в северните страни на европа

dobadoba

'Алианса за здраве и околна среда'
'Зелена София'
'Въздух за здраве'

?..

Няма ли официални институции, всяка друга може да си съчинява каквото иска.

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш

×