facebook
twitter

България

Въпреки съпротивата квотите за хора с увреждания стигнаха до МС

Само КНСБ хареса проекта на Бисер Петков, но корекции може да има чак в парламента
276
БГНЕС
След острите реплики бяха раздадени благодарности във всички посоки.

С подкрепата само на КНСБ спорният законопроект за хората с увреждания се добра до Министерския съвет. Социалният министър Бисер Петков смята да се придържа към сроковете, договорени с протестиращите групи, въпреки че вчера националният съвет за тристранно сътрудничество почти единодушно отхвърли проекта му. В неговия последен вариант са направени известни компромиси по отношение на квотите за хора с увреждания, но те са такива, че отварят вратата за корупция. Срещу текстовете възнегодуваха не само работодателските организации, но и КТ "Подкрепа" и вицепремиерът Валери Симеонов. Въпреки това тристранката е само съвещателен орган и Бисер Петков внася днес законопроекта в кабинета.

Квотите за хора с увреждания са претърпели втора редакция, но и тя няма да облекчи бизнеса. Първоначално Петков искаше всяка фирма с 20 и повече служители да е длъжна да има поне един служител с увреждане. После редактира обхвата на задължението до фирмите с 26 и повече служители. Сега законописците са направили още една стъпка назад - квотите вече ще важат за фирми с 50 и повече служители. Тези, в които списъчният състав е между 50 и 99 души, трябва да имат поне двама такива служители. За фирми със 100 и повече служители квотата ще бъде 2% от средносписъчния състав. Ако работодателят не запълни тези места, дължи компенсационна такса в размер на 30% от минималната заплата, т.е. 168 лв. на човек месечно за 2019 г.

В отговор на критиките, че има сектори и производства, в които няма как да работят хора с увреждания, социалният министър е направил отстъпки. Те обаче по всичко личи, вместо да изпишат вежди, ще извадят очи. Работодател ще бъде освобождаван от квотите, ако производственият процес му пречи да ги спази, ако бюрото по труда не може да осигури подходящ кандидат и ако фирмата купува изделия, произведени от хора с увреждания, и от техни кооперации. Именно тук работодателите видяха възможност за корупция, тъй като законът не казва как ще се определят тези изключения.

Двата фонда, които трябваше да се пълнят с постъпления от глоби на работодатели, са заменени с национални програми в последния вариант на проекта поради възражения на финансовото министерство. Така бизнесът ще финансира програма за достъпна среда и програма за заетост, като срещу това получава мъгляви гаранции, че ще може да ползва финансиране за адаптиране на работни места за хора с увреждания. Такива мерки за подкрепа съществуват и сега, но достъпността на средата продължава да бъде огромен проблем.

"По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е заченат в грях и правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение", обобщи настроенията вицепремиерът Валери Симеонов. В този дух се изказа и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал: "Безпрецедентен натиск! Ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но той за нас няма да реши проблемите на хората с увреждания".

Димитър Бранков от БСК посочи, че т.нар. компенсационна такса е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма. "Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", коментира Бранков, цитиран от БНР.

КТ "Подкрепа" също не одобрява квотите, защото не очаква те да проработят. "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие", коментира президентът на синдиката Димитър Манолов. Само КНСБ смята, че те са стъпка в правилната посока. Корекциите обаче остават за дебатите в Народното събрание, като вицепремиерът Симеонов увери синдикати и работодатели, че забележките им ще бъдат взети предвид.

От залата

Дарик радио пресъздава диалози от заседанието. Когато омбудсманът Мая Манолова опитва да обясни, че са предвидени изключения от квотите, вицепремиерът Симеонов я прекъсва с думите: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз например не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в бюрото по труда. Някой си чиновник ще определя кой да дойде и къде да отиде!". На друга нейна реплика, че се бави изпълнението на препоръките на ООН, вицепремиерът избухна: "Не манипулирайте! Много добре знаете за какво пресиране и бързане става въпрос. Никой не говори за шест години. Говорим за последните шест месеца, в които побъркахте държавата".

Все още няма коментари

Още

Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня и рибата изчезва

22.03.2019

35
Няма окончателно решение дали ГЕРБ и СДС ще се явят заедно на евроизборите

22.03.2019

377 6
200 души останаха без ток в Русе заради чужди задължения

22.03.2019

203 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×