facebook
twitter

България

Властта си извоювала от Брюксел "напредък" в борбата с прането на пари

Еврокомисията се коригира: Не 2/3, а "определен брой" били сигналите за съмнителни сделки на политици
942
Илияна Кирилова
Според ведомството на Владислав Горанов корекцията на Брюксел потвърждавала напредъка на българските институции в борбата с изпирането на пари.

Европейската комисия коригира скандалната си забележка, че две трети от сигналите за съмнителни сделки, които банки и други финансови институции пращат към ДАНС, засягат "местни видни политически личности". Тя бе направена в публикувания в края на февруари Национален доклад за напредъка на реформите в България. Сега в специален документ, т.нар. коригендум, ЕК е заменила израза "две трети" с "определен брой".

Министерството на финансите (МФ) се похвали, че извършената промяна е в резултат на предоставената аргументирана информация от българските власти. Според МФ по този начин се потвърждавал напредъкът на българските институции в борбата с изпирането на пари.

"Поправката е фактологическа и не променя посланието на доклада относно недостатъците при разследването на финансови престъпления", отговориха в същото време от Европейската комисия. Оттам подчертават, че "ефективните правораздавателни системи и борбата срещу корупцията са важни за осигуряване на благоприятен инвестиционен климат и затова са приоритет в Европейския семестър на координиране на икономическите политики". От Еврокомисията уточняват още, че е обичайна практика да споделят аналитични елементи от докладите за страните със съответните държави членки за коментари от тяхна страна, поправка на факти и данни. Такъв е и случаят с доклада за България тази година.
Във февруарския доклад за напредъка на България Брюксел отправи остри критики към страната ни, че не прилага ефективни мерки срещу корупцията и прането на пари и че у нас потенциалните финансови престъпления не се разследват както трябва. За пример са дадени съмнителните сделки, които банки и други финансови институции пращат към звеното за финансово разузнаване в ДАНС, засягащи "местни видни политически личности". Спрямо тях правоприлагащите органи не са предприели "подходящи последващи действия", сочи докладът.

България бе критикувана, че не е направила анализ какво пречи тези случаи да бъдат разследвани и изпратени в съда с необходимите доказателства. Според ЕК ограничените финансови разследвания и финансово профилиране пречат ефективно да се възстановяват активи по дела за организирана престъпност и корупция. Еврокомисията отправя специална препоръка към българските служби и прокуратурата да покажат стабилни резултати при ефективното разследване и наказателно преследване на случаите на корупция по високите етажи, включително с участие на политици.

 

Все още няма коментари

Още

Фандъкова: ГЕРБ внасят още утре закон срещу горенето на отпадъци

09.12.2019

152 1
ООН: България е страна с много високо ниво на човешко развитие 

09.12.2019

1016 34
Прокуратурата и църквата обсъдиха "бъдещи съвместни действия в подкрепа на вярата"

09.12.2019

254 10

Влез или се регистрирай за да коментираш

×