facebook
twitter

България

Властта абдикира от мутренския погром над столичното заведение

899
стоп кадър видео
Това оставиха след себе си хората, които според МВР и Борисов не демонстрирали връщането на мутренските години.

Властта в лицето на МВР и прокуратурата напълно абдикира от мутренския случай отпреди месец, при който група мъже извършиха погром в столичното заведение "Бесо". Това стана ясно, след като две от много издирваните от службите лица се предадоха на полицията и на прокуратурата, а само няколко часа по-късно вече се оказаха на свобода. На двамата бе определена символична парична гаранция от 2000 лв.   

На 12 август група от 6 мъже изпочупиха посред бял ден масите и столовете в пълното с хора заведение, отправиха заплахи към собственика и припомниха най-мрачните мутренски години. МВР разбра за случая часове по-късно, но не от сигнал на потърпевши или свидетели, а от видео от охранителни камери,  разпространено в социалните мрежи. Това не попречи на вътрешното министерство да изсипе куп закани срещу извършителите.

Същото направи веднага и премиера Бойко Борисов. Той обяви: „Двама собственици си мерят кой е по-голям тарикат“. Той показа, че е раздразнен от факта, че пострадалите не са сигнализирали МВР, а са огласили случая в социалните мрежи. „Всички са с повдигнати обвинения, арестуват се по най-бързите процедури да се вкарват в затвора. Един по един ще ги изловят бързо и ги излавят“, добави тогава премиерът. И той, и МВР твърдяха, че няма никакво връщане на мутрите и че проявата ще бъде наказана веднага и с цялата тежест на закона.

Месец по-късно обаче от всички 6 заподозрени, няма нито един не само в затвора, но и дори в арестантската килия. Първите двама, които бяха задържани от МВР, бяха пуснати с решение на Софийския градски съд (СГС). Тогава съдът обяви, че дори срещу един от двамата нямало нито категорични доказателства, че е присъствал в заведението, нито някой от разпитаните свидетели са го разпознали като участник във вандалската проява.

Точно тогава МВР обяви за издирване други две лица - Веско Стоянов и Петър Паунов, чиито снимки бяха разпространени навсякъде. Именно двамата сега са се предали, като са се появили с адвокати. „След като са се явили в полицията, те са се възползвали от правото си да не дават обяснения пред разследващите органи. Предполагам, че върху тях може би е имало някакъв психологически натиск”, обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев пред Нова тв. Шефът на СДВР обясни, че са изготвени множество експертизи по случая, имало направени разпознавания и били събрани свидетелски показания. Той така и не можа да обясни защо лицата, на които са повдигнати обвинения, са на свобода, и то срещу на практика символична парична гаранция, още повече че самата полиция твърдеше, че част от тях имали и предишни криминални регистрации. 

Издирват се още двама участници в инцидента, обяви Хаджиев. „Уверен съм, че и те ще бъдат установени и ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, заяви той. Хаджиев добави, че още не може да се посочи поръчителят на погрома. Така той даде да се разбере, че на практика са нулеви шансовете да се докаже каквото и да е поръчителство.

Все още няма коментари

Още

Плевнелиев: Русия води хибридна война срещу България

14.11.2019

81 2
Борисов загрижен от разделението в Северна Македония за ЕС

14.11.2019

106 3
Каракачанов: Ще предложа офицер за шеф на военното разузнаване

14.11.2019

108 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×