facebook
twitter

България

Властите и собственикът си противоречат кой върна танкера в Бургас

499
БГНЕС
Танкерът BDIN (ex. BADR) е отново в пристанище Бургас.

Спорният танкер BDIN (ex. BADR) бе на път да стане "Летящият холандец". Плавателният съд, който се намираше от дни в международни води край Созопол, направи странен, по думите на специализирания сайт maritime.bg, среднощен преход в понеделник срещу вторник. Около 18 ч. в понеделник той е започнал да се движи на североизток, а около 21 ч. е тръгнал за Одеса. В 23 ч. корабът обаче е направил рязък завой и е започнал да се връща към Бургас. В 6 сутринта във вторник танкерът вече е бил на рейд при Бургаското пристанище.

Шефът на Морската администрация Живко Петров и директорът на Граничната полиция Светлан Кичиков дадоха брифинг, за да разсеят неяснотите. „Нашите колеги отидоха до кораба и връчиха разпореждане на капитана. Той осъществи контакт със собствениците и, както виждате, около 6 часа вече беше пристигнал на котвената стоянка“, каза Петров, който твърди, че е издал заповедта за връщане. Петров обясни, че танкерът няма валидни експлоатационни документи. „Стоейки, корабът в икономическата зона на България, след като не е сертифициран, не са му проверени системите, следва да се очаква, че може да предизвика замърсяване. Това даде основание да дам разпореждане до корабособствениците да бъде върнат обратно”, заяви той, но не отговори за къде е бил тръгнал плавателният съд в понеделник.

Версията на новия собственик - "Булгаргеомин", е коренно различна. „Решението за връщането е взето на общо събрание на компанията, въпреки че “Булгаргеомин” има юридическо право да разполага с морското превозно средство“, съобщи Асен Кавдански, представител на мениджмънта й. “Аз ръководя прозрачна компания и съм готов да предоставя всички необходими документи, за да се разреши този чисто правен спор“, допълни той. В съобщението се казва, че "политизирането на въпроса създава допълнителни усложнения и за двете страни". Танкерът щял да остане в Бургас до приключване на правния спор.

Според Петров танкерът щял да остане там до абсолютната сертификация на документите му за плаване. Според изискванията трябвало да премине технически прегледи и за това трябвало да се погрижи флагът, под който е плавателният съд, тоест Панама. Досега корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база в Тузла. Не стана ясно връщан ли е от Босфора.

Скандалът с плавателния съд предизвика напрежение между България и Либия. БАДР беше задържан от българските власти през 2017 г. и предаден в края на декември 2018 г. във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 млн. долара. Собственик на танкера до осъществената публична продан е била либийска държавна компания. Либийските власти твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води. Либийците твърдят, че завземането на танкера е станало с помощта на катери и служители на Граничната полиция и Морската администрация на България. Българските власти отрекоха. Прокуратурата обяви, че разследва действията на частния съдебен изпълнител, извършил публичната продан и въвода във владение на новия собственик. Юристът обаче твърди, че той не е въвеждал във владение новия собственик на 21 декември и дори не е бил в България. 

 

НЕВИННИ

И от Морската администрация, и от Граничната полиция се опитаха да се оневинят, като обявиха, че техните служители не са превишили правомощия при вкарването на новия корабособственик, както ги обвиняват либийските власти. Директорът на Граничната полиция Светлан Кичиков заяви: „Абсолютно доброволно екипажът напуска кораба, не са употребявани сила и помощни средства от служители на МВР. Капитанът си е отворил касата, откъдето си е взел всички служебни документи и някакви средства”. МВР проверява и твърденията на "Биволъ", че служител на МВР от София е участвал като охранител на частна фирма. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пред ДАНС се изви опашка заради закона за пране на пари

15.02.2019

268 5
Президентът Радев обмисля вето на приетия Изборен кодекс

15.02.2019

247 5
Борисов: България е готова за всички възможни сценарии за Брекзит

15.02.2019

228 8

Коментари

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

че служител на МВР от София е участвал като охранител на частна фирма. 

 

ама ся ли разбраха  ?

 

всеки втори 👮 бачка  часно..

 

другите с а в ОПГ  

малцина още не с а се ореентирали..

 

 

blue_fish

Медиите може би повече наблягат на това дали е използвана сила за свалянето на моряците. Всъщност, не че това няма значение, но е ясно, че либийският корабособственик не е искал да сдаде кораба, следователно няма как да е наредил на екипажа си да слезе и доброволният момент тук отсъства. Още повече, че трябва да има процедура по репатрирането, инициирана от корабособственика, подготвена и изпълнена от корабния агент, след одобрение и изпълнение на формалности от гранична полиция. И това се планира предварително - самолетни билети, визи (ако са необходими) и др.
Този корабен агент - "Евро агент", от кого е назначен: от либийската фирма или от българската? Ако е назначен от либийската, получил ли е инструкции да сваля екипажа? Ако е от българската, него го касае качването на екипажа на българския собственик и той няма власт да иска от гранична полиция свалянето на стария екипаж.

Влез или се регистрирай за да коментираш