facebook
twitter

България

Вдигането на бюджетните заплати с 10% няма да е на калпак

270
Снимка: Архив

Обещаното от правителството увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от догодина няма да бъде на калпак. За добрите служители то може да бъде и по-високо, а за тези, които не се справят толкова добре с работата - по-ниско. Това разясни вчера финансовият министър Владислав Горанов след редовното заседание на правителството. Общо 1.1 млрд. лв. ще струва на хазната увеличението. В бюджетната сфера работят около 433 000 души, като тук освен държавната администрация се включват общините, заетите в здравеопазването, образованието, съдебната система, отбраната. За учителите вече е ясно, че ръстът ще бъде с 20%.

"Ние ще увеличим в бюджетната рамка за догодина с 10% средствата за персонал. Оттам нататък много е вероятно в голяма част от администрациите подходът да бъде диференциран, като по-добрите служители получат повече от 10%, а тези, които са показали по-ниско трудово изпълнение, да получат по-малко", каза Горанов. Подобен подход вече заявили от Министерството на отбраната. Механизмът за определяне на възнагражденията на чиновниците пък ще претърпи "някои подобрения" заради появилите се диспропорции в заплащането през последните години, поясни Горанов. За пример той даде минималната работна заплата, която расте изпреварващо спрямо останалите възнаграждения и така деформира скалата, по която се определят чиновническите заплати. Както "Сега" писа, този проблем редовно се изтъква в доклада за състоянието на администрацията, но досега се подминава без внимание. От същия доклад е видно, че атестацията на служителите едва ли показва реалната им работа - лошите оценки са само 1.3%.

При тази ниска безработица много трудно се намират качествени и добре платени служители в бюджетната сфера, призна Горанов.

СМЕТКИ

Финансовият министър обясни решението за увеличението с добрата макропрогноза за догодина, очакванията на допълнителни бюджетни приходи от увеличението на БВП и подобрената данъчна събираемост. Той отново се похвали, че изпълнението на бюджета върви добре, след като в края на август има 2.5 млрд. лв. излишък, но призна, че само една трета от него се дължи на по-високи приходи от планираното. Останалите две трети са заради забавени разходи, включително свързани с европейски фондове, които щели да бъдат наваксани до края на годината. Все пак в края на годината бюджет ще приключи на нула, въпреки че бе планиран дефицит от 1% от БВП, което е точно 1.1. млрд. лв., колкото ще струва вдигането на бюджетните заплати.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

112
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

1098 22
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

420 2

Коментари

La Bamba
снимка на La Bamba

Ей така се създава и укрепва феодалната система ! Никакво увеличение на човек ! Сумата от 10 процента се дава на шефа (по дефолт доверен човек на Партия ОПГ) , а той по свое усмотрение и благоволение на едни ще даде, на други няма да даде ! Например , директор на бюджетна организация има две секретарки Иванова и Петрова. И двете са млади и засукани , "стават". Обаче Иванова на всичко е готова ! Обслужва директора по пълна програма... Петрова по си разбира от работата . Но нещо не откликва. Прави се на недостъпна (всъщност й се гади от гербавото директорско влечуго)... Е познайте коя от секретарките ще получи 10-те процента ? Това е пример , но цялата перверзна логика на увеличението на заплати "по усмотрение" на шефа селектира посредственост. Създава среда на лизачество , слагачество и откровена проституция. В никоя нормална страна от ЕС няма такава политика на възнаграждение. Такава система може да съществува само в деградирала страна като нашата.

D4D5
снимка на D4D5

Обещаното от правителството увеличение на заплатите в бюджетната сфера с 10% от догодина няма да бъде на калпак. За добрите служители то може да бъде и по-високо, а за тези, които не се справят толкова добре с работата - по-ниско. Това разясни вчера финансовият министър Владислав Горанов след редовното заседание на правителството.

И кой ще оценява всичките тия хора? Да не бяхте бутали тошовизма...

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Как кой ? Горанов каза снощи ! “ Ще ги оценява прекият им ръководител “? т.е. партийният секретар по ГЕРБ. И не е като при бай Тошо. По-зле е. Едно време винаги имаше директор партиец , партиен секретар , който за нищо не става... Но заедно с тях имаше и един зам.Директор или главен технолог, които разбираха от работата и на практика движеха нещата. Т.е. при Тошо имаше полу-авторитаризъм на номенклатурчиците , полу-меритокрация на технократите...Сега има само авторитаризъм и всеобща дебилизация.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×