facebook
twitter

България

Валери Симеонов прави нов опит да забрани наргилетата

ГЕРБ бави решението с оправдание, че трябва нотификация от ЕС
194
 Илияна Кирилова
Валери Симеонов

Седмици след като парламентът не прие забраната за пушене на наргиле на закрито, вносителите - НФСБ и Валери Симеонов, правят още един опит да ограничат употребата на водни лули с нови предложения за промени в Закона за здравето.

На 11 юли парламентът отхвърли на второ четене забраната за пушене на наргиле на закрито, въпреки че текстът беше приет на първо четене. От ГЕРБ обясниха промяната в позицията си с това, че не е изпълнена нотификационна процедура с ЕС. Така в сила влезе само поправка за забрана на продажбата и предлагането на наргиле на деца. Тя също доста закъсня - здравното министерство обяви, че подобни рестрикции са били нужни още преди почти 2 години.

"Опитах се да им обясня, че процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюн и свързани с тях изделия, изисква, съгласно договора за функциониране на ЕС и всички други правила, процедура по нотификация съгласно директивата за тютюна. Така внесен от народни представители, законопроектът не беше нотифициран, защото те нямат право да задействат процедурата", обясни тогава шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Според нея приемането на ограничение без нотификация от ЕС крие риск по процедура по наказание на България. Глобата за страната ни би била 839 хиляди евро.

От НФСБ реагираха остро и обвиниха ГЕРБ в защита на лобистки интереси - например на собственици на заведения по бул. "Витоша" в София. "Хората, които искат да запазят своя бизнес, своето обогатяване за сметка на здравето на хората, това са все едно Али Баба и 40-те разбойници, които чрез разбойничество са натрупали една пещера с богатства", обяви тогава Валери Симеонов,

Нотификационната процедура трябва да се направи от Министерския съвет. Затова новите предложения на Симеонов са да се въведе забрана за пушенето на наргиле на закрито и тя да влезе в сила 3 дни след постановяването на положително решение на Еврокомисията по нотификационната процедура.

 

Все още няма коментари

Още

Джипове отново возят туристи до Рилските езера

22.08.2020

2306 8
Полфрийман моли за дарения, защото не може да започне работа

22.08.2020

3635 8
Минало незабравимо: Когато Валери Симеонов блокираше границата

08.08.2020

7108 13

Влез или се регистрирай за да коментираш