facebook
twitter

България

С усещане за невинност осъдените за Чората тръгват към затвора

14 години след смъртта на Ангел Димитров има окончателни присъди - 7 години лишаване от свобода за петима полицаи
1476
БГНЕС
Мирослав Писов обяснява новите присъди с политическа акция на шефа на ВКС Лозан Панов, който отдавна бил показал отношението си към българската полиция.

14 години след смъртта на Ангел Димитров-Чората Върховният касационен съд излезе с окончателни присъди. Петима полицаи - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски, получиха по 7 години затвор. С убеденост, че са невинни, един по един те започнаха да се явяват пред "Съдебна охрана", а в Благоевград започна инициатива за протести в тяхна защита.

Ангел Димитров-Чората загина при полицейска акция "Респект" в Благоевград през 2005 г., когато министър на вътрешните работи беше Румен Петков. Процесът за смъртта му мина през какви ли не обрати. Три години след случая петима антимафиоти бяха осъдени общо на 82 години затвор, но това беше само началото на съдебната сага. На втора инстанция наказанията бяха намалени, а върховният съд ги оправда през 2011 г. Близките на Димитров обаче осъдиха държавата в Страсбург, като им бе присъдено обезщетение от 50 000 евро.

След решението от Страсбург делото бе възобновено през 2016 г. по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Именно присъдата, издадена от ВКС късно в петък, идва като резултат от този нов процес. Докато делото се мотаеше от инстанция на инстанция, експертизите ту оневиняваха полицаите за смъртта на арестанта, ту ги уличаваха. Съдебният път на случая се следеше с внимание от обществеността в Благоевград, като имаше и протести срещу високите присъди на полицаите, които се ползваха с подкрепата на властта. В събота присъдите се коментираха като изключително изненадващи и шокиращи в "Струма".

В събота Мирослав Писов - бивш шеф на антимафиотите в Благоевград, се предаде в полицията. Пред медиите той окачестви присъдите като "политическо решение на групата на Лозан Панов, нямащо нищо общо с правото". "Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки колега би могъл да е на наше място. След тази присъда той ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи", коментира Писов. В изявлението си, преди да влезе в ареста, Писов забърка Панов в опит да свали властта чрез съдебната система и обвини кръга около него освен в това прегрешение и в налагане на нов морал - "легализиране на наркотиците и джендъризма в обществото".

От Германия се очаква да се прибере Янко Граховски, а по непотвърдена информация Борис Механджийски е бил задържан още в петък вечерта.

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жена пострада при въоръжен грабеж на газстанция в София

17.11.2019

902 4
26 години от гола на Емил Костадинов в Париж (ВИДЕО)

17.11.2019

99 6
Определиха кой ще вземе 600 млн. лв за 13 км от "Струма"

17.11.2019

2095 49

Коментари

Хр_Атанасов_2

"... "Ние сме представители на българската полиция и сме изпълнявали заповеди. Всеки колега би могъл да е на наше място. След тази присъда той (Кой - попр.моя) ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи", коментира Писов... "

 

Като "представители на българската полиция" никой не ви дава правото да пребивате до смърт легнал и закован с белезници "престъпник".

Изпълнението на министерската заповед не ви дава тези "права".

 

Министърът също трябва да отговаря. Защо бива заобиколен?! Всички полицаи са длъжни да изпълняват заповедите на началника си...

 

Изказването по адрес на Лозан Панов е доста знаково за IQ-то на бившия шеф на антимафиотите в Благоевград....

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

"...След тази присъда кой ще посмее да отиде на акция по задържане, като знае какво може да му се случи", коментира Писов

След тази присъда колегите на Писов поне малко ще се замислят,

когато слагат белезници на болни и инвалиди.

Или когато пребиват некоректни длъжници по линия на полицейския рекет. 

Закопчани с белезници. По закона за МВР. Едва ли не.

 

Размерът на присъдата е таман като за замисляне и е съобразен със скоростта на съответния мисловен процес.

ЗИЛ131

*

Влез или се регистрирай за да коментираш

×