facebook
twitter

България

Улица в центъра на София си иска паркоместата, а не дървета

Проектът за по-малко автомобили на "Иван Вазов" ще се преработва
1279
Илияна Кирилова

Проектът на Столичната община за нова визия на централната улица "Иван Вазов" ще бъде преработен, тъй като живеещите на улицата не го одобриха - основно в частта, която предвижда сериозно намаление на паркоместата там, съобщи Медиапул.

Проектът предвижда намаляване на паркоместата със 70% - от сегашните 61 на 19, без в района да се предлага алтернатива за паркиране. Издадените в момента винетки за живущите за паркиране в синята зона са 43. Общината предвижда освободеното място - 73% от площта на улицата, да се превърне в пешеходно пространство, тротоарите да се разширят и по тях се разположат пейки и дървета. Идеята обаче изобщо не е допаднала на мнозинството от присъстващите на общественото обсъждане.

От юли улицата е в ремонт, тъй като "Софийска вода" подменя водопровод, и идеята е тя да бъде изцяло променена след него. Проектът е на студио "Плейсмейк" и според главния архитект на общината Здравко Здравков е в духа на предложенията, дадени на общината от датския архитект Ян Геел, в центъра на столицата да има по-малко автомобили и повече пространство за хората.

Жителите на улицата обаче не са съгласни. "Когато се вземат някакви решения, трябва да има варианти, а вие ни предлагате една констатация - че местата за паркиране ще са по-малко. Казвате ни "всеки да се спасява както може", смятат те. Самотните гласове, че в района има 3 метростанции и няма нужда от автомобили, не са били приети добре. "Това е един прекрасен проект, но не за центъра на София, а за малка улица, в малък град, където всеки има собствен гараж", смятат хората от ул. "Иван Вазов".

Те имат и друг проблем - и в момента през летните месеци на улицата се събират младежи и туристи, които "пият до късно и трошат бутилки". Ако се разшири пешеходната площ и се поставят пейки и дървета, "Иван Вазов" ще се превърне в предпочитано и "много уютно място за събиране". Хората са недоволни и от това, че имат само 6 дни да изпратят на общината предложенията си по проекта.

ЛИЧНО

"Без съмнение, общината трябва да търпи критики за времето, в което представя проекта", каза шефът на общинския съвет Елен Герджиков, който също живее на улицата. "В него има добри идеи, които с малки корекции могат да се реализират. Една от тях е местата за паркиране да се премахнат в участъка между улиците "6 септември" и "Г.С. Раковски", каза той.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

84
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

992 19
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

385 2

Коментари

Апостолъ

Трябва и къщи да се събарят!

А общината прави точно обратното - позволява двор с къща да стане блок. Блок до блок без паркинЗи. И "огромни" тристайни апартаменти - антре, клозет и холокухненска спалня, бонус стълбище без асансьор с площ според строителя 80-90 кв.м. (по соц. стандарта - боксониера с 33 кв.м. жилищна площ).

rorik

Какво нещо е глупостта човешка - урбанизацията. Мислих си че като сме изостанали ще ни се размине  тая глупост , но  с бързи темпове наваксваме .

Крайно време е да се строят апартаменти с гараж или няколко за колата на  всеки член от семейството . .

Old Shatterмоuth

https://frognews.bg/images/treis_dondukov.jpg

Спаси София: Трейс + Фандъкова = бул. Дондуков

Йорданка Фандъкова: ”безкомпромисна съм към некачественото строителство”.

Пореден проблем на най-знаковия ремонт за 2017г. Какво трябва да се случи, за да бъде наложена глоба за некачествено строителство? Не е ли време да поискаме и не заслужаваме ли качествена инфраструктура със срок на годност по-дълъг от един компир?

 #СпасиСофия #ВидимиРезултати #РемонтНаРемонта

https://frognews.bg/novini/spasi-sofiia-treis-fand...

rurade
снимка на rurade

Когато си закрепостен към апартамент в центъра е така...

wreckage
снимка на wreckage

дърветата? не праат нищо, само стърчат и служат за свърталища на разни птици и тем подобни.

Памфуций
снимка на Памфуций

Жителите на улицата обаче не са съгласни. "Когато се вземат някакви решения, трябва да има варианти, а вие ни предлагате една констатация - че местата за паркиране ще са по-малко. Казвате ни "всеки да се спасява както може", смятат те. Самотните гласове, че в района има 3 метростанции и няма нужда от автомобили, не са били приети добре. "Това е един прекрасен проект, но не за центъра на София, а за малка улица, в малък град, където всеки има собствен гараж", смятат хората от ул. "Иван Вазов".

3те метростанции не могат да заменят необходимостта от личен автомобил. Автомобилът отдавна се превърна в неотменима част от бита на хората (не само с движението им до работното място и обратно). Инфраструктурата е свързана с тази даденост, както личи от всевъзможните търговски и бизнес центрове по околовръстния път 

Augereau

Проектът беше прекрасен -  щеше да бъде едно почти парково пространство с малко коли. Вместо това бай Ганьо иска да може да си паркира димящата барака буквално в хола, нищо че има шанс той и децата му да живеят в една малко по-чиста, малко по-безшумна среда. Тъжно. Много тъжно. Поредният пропуснат шанс за нещо смислено в София. 


 

Здравка
снимка на Здравка

Винаги съм била ЗА повече зеленина в големия град. Но в този случай мога да разбера  и хората от центъра на София, като знам какъв бардакокарабатак е варненската ни ''синя зона'', веднъж, що за морги без климатици и отваряеми прозорци се търкалят като автобуси в градския ни транспорт, втори път и как кмета Кирчев се хвалеше в края на деветдесетте години на миналия век, че Варна е удвоила жилищната си площ, а колко нещо се построи и продължава да се строи без подземни гаражи и паркоместа...Улиците ни заприличаха на тунели.

mi6osp.

Основната цел на платеното паркиране в София бе да се съберат пари за подземни паркинги и така да се реши въпросът с паркирането в задръстените тесни централни улици. Та колко средства са събрани и колко такива паркинги са построени? При кмет Фандъкова, защото при предния кмет отговорът бе "нула".

Д-р Косев
снимка на Д-р Косев

Единственото решение е рязко поскъпване на данъците на недвижимите имоти и мпс-тата в централна София и още по-рязко поскъпване на винетките за паркиране в синята и зелената зона. Само богати хора трябва да могат да си позволят да ползват личен автомобил в централните градски зони. Кой нема пари да продава и да се пресели в Бусманци или Обеля 2 - там засега паркирането е безплатно.

Здравка
снимка на Здравка

При нас както винаги всичко е наопаки. По белия свят в централните райони на големите градове рядко живеят заможни хора.  Земята е скъпа, а хората с възможности не искат да имат съседи отвъд стената на апартамента, а да нямат заден двор, където да играят децата и кучетата им. Историческите центрове на добре уредените градове са място за архитектурни и културни забележителности, музеи, театри, всякакви сгради с обществено предназначение, вкл. търговски центрове и офиси. Който си е понадвил на масрафа си живее еднофамилно и нискоетажно в предградията и пътува всеки делник до работа. Често с обществен транспорт.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×