facebook
twitter

България

Тежки машини захапаха Южното Черноморие

701
БНР
Строежът на "Градина" тече с пълна сила.

Добрата за януари метеорологична обстановка по Южното Черноморие стана повод тежки машини да се разшетат повсеместно. Почти не минава ден без граждански сигнали за поредното изливане на бетон.

Вчера стана ясно, че строеж тече на къмпинг „Градина“.„Разкопаване до самия плаж. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг оборудване. Прави се изкоп, вчера беше с дълбочина може би 2-3 метра. Явно ще се наливат основи, масивна сграда ще бъде”, алармира пред БНР Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“. Теренът попада в защитена зона „Бакърлъка“, която е с режим на опазване на дивите птици. Граничи и с друга защитена зона - „Плаж Градина – Златна рибка“, който пък опазва местообитанията.

Според РИОСВ – Бургас обаче нередности няма. “Имотът е частен, на площ около 5.5 дка, проведени са екологични процедури”, заяви Детелина Иванова от екоинспекцията. Тя поясни, че ще се изграждат бар, ресторант, магазини и паркинг. Имотът бил включен в общия устройствен план на Созопол с идея за курорт и допълващи дейности. “В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура, която е възможна – по оценка за съвместимост с предмета и целите на “Натура”, чрез доклад със заключение, че при спазване на определени мерки и условия въздействие няма да има”, поясни тя. На терена нямало дюни.

В предишните дни пък стана ясно, че строежи текат до плажа Иракли и край блатото Алепу. В средата на месеца шумен скандал предизвика и унищожаването на дюни на плаж Смокиня. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви вчера, че глобата за разрушаване на такива природни обекти ще нарасне до 50 000 лв.

 

НА СЕВЕР

Междувременно община Варна афишира гръмка идея за превръщане на парка в квартал “Аспарухово” във “Втора Морска градина”. Задава се мащабна реконструкция. Проектът обаче касае спорно парче бряг – до лятото на миналата година по документи то фигурираше като плаж, макар пясъкът на него да е кът. В крайна сметка теренът стана част от подробния устройствен план на парка и така плажът де юре ще изчезне.

Все още няма коментари

Още

ДПС е готово с предизборния си щаб

22.02.2019

11
EК увеличава националните помощи за земеделските стопани до 25 000 евро

22.02.2019

147 1
Дюната на "Смокиня" е унищожена безвъзвратно

22.02.2019

342 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×