facebook
twitter

България

Съветник предлага наредба срещу некачествените ремонти в София

Проблемните фирми трябва да получават наказателни точки при нови конкурси, смята вносителят Симеон Славчев от "Група 5"
360
Снимка: Спаси София

Контролът на качеството на пътната инфраструктура да бъде променен така, че да престанат ремонтите на прясно ремонтирани пътища. Това предлага общинският съветник от "Група 5" Симеон Славчев, който иска за целта да бъде изготвена специална наредба. Идеята той смята да подложи на обсъждане в Столичния общински съвет през септември. 

Славчев напомня, че София изобилства от примери за калпаво извършени ремонти. Според него в наредба трябва да се дефинират техническите изисквания при изграждане на улици, булеварди, тротоари, велоалеи, пешеходни пространства, както и при извършване на ремонти на тръбите на експлоатационните дружества. Освен това в нормативния документ трябва да бъдат описани и задължителни критерии, по които ще се оценяват участниците в обществените поръчки за изграждане, реконструкция и ремонти в общината. Славчев предлага на база на тези критерии на всички изпълнители и подизпълнители на обществени поръчки, които извършват некачествени ремонти и не спазват сроковете, заложени в сключените договори за изпълнение, да бъдат санкционирани с точки при класирането. "Целта е, когато на база на критериите даден изпълнител не спази изискванията и извърши некачествен ремонт, да получи минус точки, с които по естествен начин ще отпадне или остане по-назад в класирането на всяка обществена поръчка, на която се яви", обяснява общинарят.

Подобни идеи - за черен списък на фирмите, които правят некачествени ремонти в София, има от над десет години - още от времето, когато кмет беше Бойко Борисов. Често ги споменава и настоящият кмет Йорданка Фандъкова. Идеята обаче така и не е реализирана, а често ремонтите в столицата се правят от едни и същи фирми.

Според Славчев е необходима и дефиниция на това кой да извършва контрола върху ремонтите, като предлага това да бъдат представители на общинската администрация, общински съветници от всички политически групи в Столичния общински съвет, представители на Техническия университет, на Университета по архитектура, строителство и геодезия, представители на БАН и на граждански и неправителствени организации.

Друго негово предложение е да бъде създадена специална работна група към Столичната община, която да разработи критерии и стандарти, по които да се изграждат велоалеите в София. В нея също да влязат всички заинтересовани страни, за да бъдат създадени такива критерии, които да предотвратят конфликтите между пешеходци, велосипедисти и автомобили, които сега на много места съществуват.

Все още няма коментари

Още

Затвориха участък от "Дунав мост" заради дупка в асфалта

20.02.2019

90
ГЕРБ поискаха от президента да освободи свой съветник

20.02.2019

1014 19
Граждани протестират срещу частните съдебни изпълнители

20.02.2019

388 2

Влез или се регистрирай за да коментираш

×