Медия без
политическа реклама

Съдът заличи Корнелия Нинова като водач на БСП

Атанас Зафиров ще представлява столетницата

Корнелия Нинова
Илияна Димитрова
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова официално бе заличена като председател на БСП и лице, което представлява партията. Столетницата ще се представлява от зам.-председателя, определен за изпълняващ функциите на председател Атанас Зафиров. Това е решението на Софийския градски съд, вписано в регистъра на политическите партии.

Решението на съда опроверга появилите се слухове, че Нинова се връща начело на БСП въпреки оставката ѝ като партиен лидер, която тя самата подаде след изборите, а общопартийната контролна комисия на БСП ѝ забрани да се кандидатира за трети мандат начело на партията. 

С решението си обаче съдът отхвърля и искането да впише за нов председател Атанас Зафиров, докато конгресът на партията не проведе избор. Съдът посочва в решението си, че подалата оставка и съответно заявила искането си за предсрочно прекратяване на правомощията ѝ председател на партията следва да бъде заличена от регистъра като такава. За целта не е необходимо на нейно място да е избран нов председател.

Определеният според Устава на партията заместник-председател, който да изпълнява функциите на председател до провеждането на избора на нов председател, следва да бъде вписан в регистъра само като представляващ партията заместник- председател, но не и като председател на партията.

От момента на предсрочното прекратяване на правомощията на председателя до осъществяването на избор на нов председател, партията няма да има избран и съответно вписан в регистъра на политическите партии председател, пише съдът.

Решението може да се обжалва и протестира пред Върховния съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Корнелия Нинова

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?