facebook
twitter

България

Съдът върна уволнена за нарушения директорка на детска градина

116
Илияна Кирилова

Заради банални недоглеждания и технически пропуски за пореден път дело от голям обществен интерес се проваля, без по него да може да бъде отсъдено по същество. Вчера от Софийския районен съд съобщиха, че са възстановили на работа уволнената директорка на 164-та детска градина "Зорница" в кв. "Горна баня" в София Мариана Иванова. Причината е допуснато процедурно нарушение при отстраняването й.

По делото е установено, че Иванова е имала заболяване и по отстраняването й е трябвало да се произнесе Инспекцията по труда. От общината обаче не са поискали разрешение от институцията. Така съдът отменя заповедта за уволнението само на това процедурно основание, без изобщо да разглежда трудовия спор по същество.

Иванова беше дисциплинарно уволнена в края на 2017 г. със заповед на кмета Йорданка Фандъкова заради избухнал скандал с нерегламентиран прием на деца в детската градина. Директорът на отдел „Образование“ в общината Мария Минчева тогава обяви, че основният мотив за уволнението й са финансови нарушения, както и че извън правилата без медицински документи в градина "Зорница" са били приети 24 деца. След уволнението си обаче Мариана Иванова се оплака, че истинската причина за отстраняването й е, че отказва да приема деца под натиск от началници от Столичната община. Пред телевизиите тя показа есемеси с имена на деца, които е трябвало да бъдат приети по втория начин. Директорката бе категорична, че на подобен натиск са подложени директорите на всички общински градини в София. Тя заяви, че е чувала, че родители са плащали по 3000 до 5000 лв. на по-високо ниво, за да бъдат приети децата им в градина, но призна, че няма доказателства за това.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

НА ВИСОКО НИВО

Случаят накрая бе възложен за нова проверка на криминалиста Ботьо Ботев, бивш началник на отдел "Убийства" в Национална служба "Полиция". Резултати от тази проверка така и досега не са обявени.

 

 

Все още няма коментари

Още

Обществената поръчка на Черните ангели

21.04.2019

Миряна Башева

1690 2
Почина голямата българска актриса Виолета Гиндева

21.04.2019

3247 18
Съдът остави в ареста командоса, задържан заради крадена кола

21.04.2019

319 3

Влез или се регистрирай за да коментираш

×