facebook
twitter

България

Съдебни лекари заплашват да блокират всички разследвания

МВР дължи около 100 хил. лв. само на вещите лица в Пловдив
387
БГНЕС
Лекарите участват в дълги огледи при всяко престъпление срещу личността, а плащанията им се бавят.

Съдебните лекари в Пловдив заплашват да блокират всички разследвания, като спрат да правят експертизи и да ходят на огледи. Причината са неизплатени от МВР хонорари за свършена от медиците работа. Според д-р Марин Балтов МВР дължи само на пловдивските медици около 100 хил. лв. "Има наредба на министъра на правосъдието, в която е описано, че след като приключи експертизата и се издадат документите, в двумесечен срок те трябва да изплатят съответните суми", заяви той пред "Фокус". Тази година обаче били преведени само 4-5 транша - дългове от 2016 г. и 2017 г. Медиците са подавали сигнали до МВР, но без резултат. Затова на 27 октомври организират национална среща на съдебните лекари, за да набележат следващи действия.

"Досега не ходехме на огледи извън работно време. Само ако е убийство или транспортно произшествие със смъртен случай. Въпреки всичко те не разбраха толеранса и се чудим какви мерки да изберем. Най-вероятно ще блокираме досъдебното производство до изготвяне на експертизи. Това са предварителните нагласи", заяви Балтов. Според него дължимата от МВР сума е още по-голяма - около 500 хил. лв., но тук са включени и други експертизи - авто, оценителски, психиатрични, счетоводни и др. Според Балтов МВР успява да намери пари за по-малките дирекции като Смолян и Кърджали, но забавяне на плащанията има в цялата страна.

От МВР признаха частично за проблема, като заявиха, че правят всичко възможно плащанията да са редовни. Според техните данни полицията в Пловдив е платила общо 65 217 лв. през януари, април, юни и август и предвижда да плати още 23 804 лв. 

Невъзможността да се плати на вещите лица само подсилва проблема с липсата им, който е наличен от години. Преди няколко месеца Инспекторатът към Висшия съдебен съвет изготви доклад, според който хиляди разследвания стоят блокирани заради бавни експертизи. Бяха констатирани забавяния дори от 6 и 8 г. В Ямбол например няма съдебен лекар, установи проверката. Затова всички медицински експертизи се прехвърлят към единствения в Сливен, който пък е свръхнатоварен. В София липсват експерти графолози, които изследват почерка. "Неоправданото забавяне води до нарушаване на основен принцип, залегнал в НПК за разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Това създава реални предпоставки за търсене на обезщетение. Следва да се има предвид, че практиката на ЕС по правата на човека приема, че за несвоевременно изготвяне на експертизите носят отговорност държавните органи", пишеше в доклада.

Все още няма коментари

Още

ARD: Медиите в България - много ограничения и ниски заплати

23.04.2019

910 8
Цацаров проверява три къщи за гости на семейството на Йончева

23.04.2019

10989 319
Местан обжалва паричната си гаранция и забраната за напускане на страната

23.04.2019

2949 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×