facebook
twitter

България

От страх за кворума ГЕРБ приключи ден по-рано програмата в НС

162
Илияна Кирилова
Шефът на парламента Цвета Караянчева успя да открие заседанието от втори опит, при който се регистрираха общо 124 депутати.

Страхът на управляващите за кворума в Народното събрание ускори гласуването на законите в пленарна зала. Вчера депутатите приключиха ден предсрочно цялата си седмична законодателна програма. За разлика от други седмици, в които проектите се разпределят по дни на сайта на парламента, през тази това не бе направено, а в пленарна зала трескаво се внасяха и четяха закон след закон. Вчера ГЕРБ и патриотите се възползваха от това, че първа точка в дневния ред бе предложението на БСП за промени в Закона за концесиите, поради което социалистите дадоха трима свои депутати за гарантиране на кворума. След това ГЕРБ тактически поискаха поименна проверка на присъствието непосредствено преди гласуването на проекта, с което осуетиха възможност БСП да поискат такава след това.

Пазарлъкът обаче не стигна на левите да прокарат предложенията си. Те предвиждаха спиране на концесията на летище София, както и обекти от забранителния списък за приватизация да не могат да се отдават на концесия. След дълги разправии кой е ограбвал повече държавата ГЕРБ, мнозинството от „Обединени патриоти” и ДПС отхвърлиха идеите на БСП.

Без никакъв дебат и почти единодушно всички парламентарни групи гласуваха на първо четене и промени в Закона за филмовата индустрия. Ако текстовете станат окончателни, държавата ще може да подпомага производството на филми по три схеми. Две от тях предвиждат помощ за производство и разпространение на филми и една е за участие на български ленти във фестивали за филми. Парите за всяка една от тях няма да може да надвишават 97 млн. на година.

Все още няма коментари

Още

Един е мъртъв, а поне 4-ма са ранени при масов бой в Кюстендил

17.02.2019

379 6
Горна Оряховица излиза на протест срещу дупките по улиците

17.02.2019

131 2
Жителите на "Горубляне" отново излизат на протест

17.02.2019

257 1

Влез или се регистрирай за да коментираш