facebook
twitter

България

Столична община отваря места в яслите с по-големи групи

48
Илияна Кирилова

Максималният брой на децата в яслена група да се увеличи от 18 на 23, предлага зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов. Искането бе внесено на заседание на ресорната общинска комисия. Предложението трябва да бъде гласувано от общинския съвет. Ако то бъде прието, ще влезе в сила от следващата учебна година.

Промяната ще се отнася за групите, в които в рамките на три месеца присъстват средно по по-малко от 10 деца. Друго изискване е да има достатъчно място според държавните изисквания. Целта е да бъдат приети още около 700 деца, обясни Чобанов. Според него няма да се наложи да се назначават нови учители и помощен персонал, а деца ще се приемат само в ясли, в които има необходимите условия - например достатъчно пространство. Недостигът на места в яслената възраст е около 5500 деца, каза още зам.-кметът. 

Децата на работещи родители и студенти да получават повече точки при прием в столичните самостоятелни ясли, предвиждат промени в правилата за прием в яслите, внесени от зам.-кмета Дончо Барбалов. В момента децата на работещите и на учещите в столичните вузове получават по една точка. Новите текстове предвиждат да се дават вече по 2 точки. От общината имат намерение да затегнат още контрола при приема на деца със специални образователни потребности или хронични заболявания. Подрастващите с подобни проблеми ще бъдат до три, а не до пет в яслена група.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП ще обяви водача си за евровота до 15 март

23.02.2019

381 5
Родители в "Манастирски ливади" протестираха заради липса на детски градини

23.02.2019

614 5
Цветанов: Напрежението расте, защото управляваме добре

23.02.2019

2440 30

Коментари

маргаритка2

Ако от 18 присъстват по-малко от 10

 

е редно родителския актив да набие учителките,

директорът да уволни лелките,

общината да осъди директора,

 

и който е на зор и има възможност, да обезчести ресорния кмет!

маргаритка2

Тия счетоводителски - в лошия смисъл на думата - номера, правени с деца, ДЕЦА!, трябва да бъдат криминализирани!

 

Не може държава, община и пр., да създават интерес у която и да е група от обществото да рискува здравето на деца с безумни нормативи, или да покровителства мъртви души по разните списъци.

 

 

маргаритка2

Корупционният натиск на 700 места за 5500 желаещи няма да повлияе на ставката, фъндъковци, защото предложението за 25 бебета на едно място е равносилно да го държиш вързано вкъщи само, поне няма да хване някоя зараза.

 

Егари тъпанара, не казвам кой, да не ме съди.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×