facebook
twitter

България

София тества днес нови ограничители на "Граф Игнатиев"

Кашони с документи трябвало да прегледа общината, за да преброи паветата, оправда се Фандъкова
1249
Илияна Кирилова

Днес медиите и обществеността ще имат възможност предварително да видят какви ограничители ще наследят перките на акули по "Граф Игнатиев". Проектантът и главният архитект на София Здравко Здравков ще представят избраното решение за колчета, чийто монтаж ще започне на 17 декември, за да може да тръгнат и трамваите. Предните ограничители бяха прибрани, след като дни наред бяха повод за нескончаеми шеги в социалните мрежи.

"Няма как всеки да знае детайлно. Дори да го гледате, дори да се интересувате, това са огромен брой детайли." Така отговори пред Нова телевизия кметът Йорданка Фандъкова на въпрос не е ли по-добре гражданите да бъдат предварително запознавани с това, което общината ще слага по "Граф Игнатиев". По думите на кмета гранитните блокчета, които бяха поставени по идея на проектанта, били обемни и стеснявали пешеходното пространство. "Но за формата разберете, че всеки харесва едно, не харесва друго", коментира Фандъкова.

Все по-заплетен пък става случаят с липсващите павета от столичните улици. Въпросът беше отнесен до прокуратурата от общинските съветници Иво Божков и Марта Георгиева, които една година не можаха да дочакат обяснение от общината къде се губят 8000 тона павета. Фандъкова се възмути, че Божков и Георгиева не са изчакали още малко, защото проверката съвсем скоро щяла да приключи. На въпрос защо една година продължава тази инвентаризация, кметът вчера обясни, че тя обхващала "кашони с документи".

Според информация, получена именно от общината, между 2008 и 2017 г. в София са премахнати 15 000 тона павета, като 4000 тона от тях са вложени отново в софийските улици. Към края на м.г. на площадките на общинското дружество "Софинвест", което съхранява блокчетата, имало едва 2900 тона. Сега обаче изведнъж количествата се оказват около 7200 тона. "Още през 2013 г. възложих проверка, която установи, че има разминаване в мерните единици, в които се съхраняват тези павета - в килограми, тонове, камиони. Тогава беше дадена препоръка на дружеството, която то изпълни. В момента всички количества се измерват в килограми", каза Фандъкова. В случай че проверката открие действително липса на паважна настилка, общината ще подаде сигнал към прокуратурата, обеща градоначалникът. Той ще бъде срещу ръководството на дружество, което в даден момент е съхранявало паветата.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Бизнесът иска от депутатите промени в наредбата за касовите апарати

20.02.2019

260 1
Депутати отново поемат Изборния кодекс

20.02.2019

184 9
Медици в мобилен кабинет ще ваксинират срещу морбили в София

20.02.2019

70 1

Коментари

независим експерт

"Няма как всеки да знае детайлно. Дори да го гледате, дори да се интересувате, това са огромен брой детайли." 

 Мръшшш от тука, чума такава!

Братя Стругацки

 15 000 тона павета, като 4000 тона от тях са вложени отново в софийските улици. Към края на м.г. на площадките на общинското дружество "Софинвест", което съхранява блокчетата, имало едва 2900 тона. Сега обаче изведнъж количествата се оказват около 7200 тона. 

 

Въпреки всичко, сметката отново не излиза. От 15 хил. тона, като се извадят 7 хил. и 200 и още 4 хил., то излиза, че липсват 3 хил. и 800 тона павета. Като това е след като са се усетили и са увеличили бройката. Кой знае за какви кражби става дума. А навремето казвахме на Софиянски Мафиянски. Че тоя е пале в сравнение с герберската пасмина. 

Хулиган

А кога ще тестваме IQ-то на общинското управление?

Мечките в цирка за година се научават да карат колело.

Тези некадърници за 30 години, освен да крадат, друго не можаха да научат.

Боклукополис, както казваше Константин Иречек...

http://www.drago.info/index.php/2018/11/27/graf-ig...

Penchobre

"Пробата и грешката" е научен метод и е основен, когато няма никаква мисъл!

вила

    С КОЛЧЕТАТА ще се преброят гей берастите-слага се надпис "Сядането разрешено само за боекоугодни" и вечер се брои и  прибира мършата.

Васик

А защо Фандъкова сама не преброи паветата? Ако беше почнала през 2013, досега щеше да ги е преброила

Здравка
снимка на Здравка

Гледах едно видео, заснето от дрон - Графа и градинката ''Св. Седмочисленици''. Хора, братя столичани, жал ми е за вас. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×