facebook
twitter

България

Собственикът на телевизия BiT е неоткриваем за СЕМ

757
Мирослав Янев

Собственикът на телевизия BiT Мирослав Янев е неоткриваем и Съветът за електронни медии (СЕМ) не може нито да го попита какви са плановете му за медията, нито да му връчи акт за нарушаване на Закона за радио и телевизия. Янев не отговаря и на писмата на регулатора, обясни за "Сега" членът на СЕМ Розита Еленова. 

Така през ноември е изтекъл давностният срок за връчване на акт за нарушение заради липса на договор с дружеството ПРОФОН, което защитава интересите на музикалните изпълнители и техните продуценти. Сигналът, че BiT няма задължителния по закон договор, е подаден от дружеството.

"СЕМ не може да връчи акта, защото в сградата, където се помещава телевизията, имало портиер, който не пуска до офиса с пояснение, че горе няма никой и че всички врати са заключени. Преди един-два месеца сме получили писмо от служителите на телевизията, че не се изплащат заплати, но доставчикът не отговаря на запитванията ни. Интересно ми е откъде всъщност се излъчва програмата на телевизията, след като в офисите й няма никой", коментира Еленова.

Телевизията още не е платила годишната си вноска за дейност за 2018 г. в размер на 5000 лв., а преди два месеца служители се оплакаха в СЕМ, че не им се превеждат заплати.

Преди дни медийният регулатор разгледа експертен доклад, според който BiT не спазва програмната си схема, и реши да направи "фокусирано наблюдение", за да изясни кои предавания липсват. Мониторингът е предложен от Еленова. 

 

IN MEMORIAM

Медията бе известна с критичните си политически рубрики, преди през февруари създателят й Павел Вълнев да я продаде на продуцента Мирослав Янев. След сделката новият собственик спря всички актуални предавания, като заяви, че ще прави интерактивна програма, насочена към младежката аудитория. Засега тези думи си остават голи обещания, което подхранва подозренията, че целта на покупката е била критичните рубрики и водещи да се свалят от екран. През август малцината останали работещи в новините на BiT обявиха в отворено писмо, че в телевизията трайно се е настанила тишината. Скоро след това спряха и информационните емисии, които бяха последната собствена продукция на телевизията.

Все още няма коментари

Още

Заловиха русенец, опитал да прекара иракчани през Дунава

22.05.2019

493 8
Ще съдят петимата зъболекари, източвали касата

22.05.2019

892 3
Близките на жертвите край Своге все пак ще получат по 50 000 лв.

22.05.2019

1310 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×